Foto: EPA-EFE; Armend NIMANI / AFP / Profimedia; EPA EFe ANDREJ CUKIC; Milos Tesic; ATA

Ministar policije Bratislav Gašić izjavio je danas na sednici Skupštine Srbije da se zna ko je ubica Olivera Ivanovića i pod čijom je zaštitom, a o kome je svojevremeno govorio i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Gašić je na današnjoj sednici Skupštine izjavio da ima knjige i sve ono na čemu su službe radile, kao i da se zna ko je ubica političkog lidera kosovskih Srba.

„Mi tačno znamo ko je ubica i tražili smo od nemačkih organa pod čijom je zaštitom taj čovek da nam daju podatke. Imamo slike sa aerodroma Tirana kada je sleteo, kada je ušao u Prištinu, u stan“, rekao je Gašić, dodajući da je slučaj rešen na način kako to profesionalci rade i da to što su oni sad nedostupni našim državnim organima ne znači da ubuduće neće biti.

Foto: EPA-EFE/STRINGER

Podsetimo, ranije je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da misli da Srbija ima ime ubice, a da Albanci nemaju pojma.

„Optužili su Radojičića (Milana prim.aut), ali je naša istraga pokazala da taj čovek nema ništa sa ubistvom. On nije cvećka, ali nema veze s ubistvom. Potom je optuženo državno rukovodstvo Srbije i sram bilo sve one koji su učestvovali u tome. Srbija će nastaviti istragu i očekujemo da sve rasvetlimo. Nikad od toga nećemo odustati. Postavljamo konkretna pitanja o svim nelogičnostima u vezi sa istragom koja je na Kosovu vođena. Mi znamo mnogo više i mislimo i da znamo konkretna imena izvršilaca ubistva ali istraga će sve pokazati“, rekao je Vučić 2019. godine.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Gašić je danas potvrdio da postoje slike sa aerodroma u Tirani, a svojevremeno je i predsednik Vučić rekao da ih je Srbija tražila.

„Na aerodorom Rinas u Tirani sleteo je iz Nemačke Fljorim Ejupi koji je u toj zemlji bio pod prismotrom. Kretao se prema Kosovu, došao tamo, ubrzo napustio našu teritoriju, a potom se ponovo preko Albanije vratio u Nemačku. Ko je Adžmedin Zekaj, koji je promenio svoje ime u Ljiram Zekaj? Šta su oni radili u Mitrovici u vreme ubistva?“, pitao je tada Vučić. Po svemu sudeći, Gašić je danas, iako mu nije izgovorio ime, govorio o istom čoveku o kom je ranije govorio i predsednik Vučić.

Foto: Preentskreen

Ko je „bombaš iz Podujeva“?

Kosovsko tužilaštvo tvrdilo je da je Fljorim Ejupi, bombaš iz Podujeva, bio plaćen četvrt miliona evra da ubije Džavita Halitija, bivšeg šefa obaveštajne službe OVK i jednog od najbližih saradnika Hašima Tačija.

Ejupijev DNK pronađen na mestu sa kojeg je aktivirana bomba, u čijoj je eksploziji 2001. godine ubijeno 12 i ranjeno 43 Srba kod Podujeva, koji su autobusom „Niš ekspresa“ išli u Gračanicu. Međutim Vrhovni sud Kosova je, pre nekoliko godina, u drugostepenom postupku oslobodio Fljorima Ejupija, jedinog osumnjičenog, zbog nedostatka dokaza.

Ejupi je, tokom prve istrage, na misteriozan način pobegao iz američke baze Bondstil kod Uroševca. Osumnjičen je za čitav niz nedela, uključujući ubistva dvojice bliskih saradnika Ibrahima Rugove, Tahira Zemaja i Džemaila Mustafe. Njih dvojica ubijeni su iz istog oružja.

Ejupi je takođe osumnjičen i za ubistva pripadnika kosovske policije Bajrama Kičmarija i pripadnika Unmik policije Koje Esumana, koji je na Kosovo došao iz Gane.

VIDEO: Vučić komentarisao hapšenja osumnjičenog za ubistvo Olivera Ivanovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar