Foto: Nova.rs

Dan posle požara koji je juče izbio na ekonomiji Poljoprivredno veterinarske škole u Svilajncu, od ambara u kome je bilo uskladišteno seno, ostalo je samo zgarište, a materijalna šteta se procenjuje na osam miliona dinara.

U požaru koji je izbio juče u ranim jutarnjim satima plamen je u kratkom vremenskom intervalu zahvatio ceo ambar, a u vatrenoj stihiji nestalo je oko 200 tona sena i slame, uskladištenih za zimsku prehranu životinja na školskoj ekonomiji.

Direktor Poljoprivredne škole Zoran Radosavljević za naš portal kaže da su vatrogasne jedinice i danas u pripravnosti pored zgarišta, kao i da su dežurali tokom prethodne noći, kako se vatra koja tinja ne bi proširila na okolne objekte.

On dodaje da ih je cela situacija u vezi sa požarom privremeno ‘‘poremetila‘‘, ali ističe da se danas sve aktivnosti odvijaju normalno.

‘‘Nažalost, desilo se to što se desilo, ali mi nastavljamo dalje. Uviđaj je danas završen oko 13 sati, forenzičari su obavili istragu na terenu i uskoro očekujemo rezultate. U celoj situaciji nismo prepušteni sami sebi. Javili su nam se ljudi iz Ministarstva prosvete i opštine, dobili smo hranu za životinje, javljaju nam se i poljoprivrednici iz Svilajnca koji nude pomoć i hranu. Za sada imamo dovoljno, a za naredni period obezbedićemo sve što nam nedostaje i iz sopstvene proizvodnje. Evo baš danas nam je u toku berba kukuruza na školskim poljima‘‘ objašnjava direktor.

Foto: Nova.rs

On je dodao i da je osiguravajuća kuća kod koje je škola osigurana danas posetila zgarište, te da se materijalna šteta procenjuje na oko osam miliona dinara.

U jučerašnjem požaru, na sreću nije povređen niko od učenika i profesora, a nisu bile ugrožene ni životinje sa školske ekonomije. Prema rečima direktora, u okviru praktične nastave, učenici i profesori svakodnevno brinu o 40 goveda i još toliko ovaca.

Foto: Nova.rs

‘‘Požar se dogodio u delu ekonomije koji privremeno nećemo moći da koristimo, ali sve ostalo već danas funkcioniše uobičajeno. Učenici su i danas na praksi u drugim delovima naše ekonomije i praktično sada završavamo sa režimom onlajn nastave na kojoj smo bili po odluci Ministarstva prosvete, a već od ponedeljka 27. septembra, škola se vraća na redovan režim, tako da ćemo imati pun kapacitet nastave‘‘, kaže Radosavljević.

Foto: Nova.rs

On je zaključio i da je Poljoprivredna škola u Svilajncu, među boljima u Srbiji i izrazio nadu da će se brzo oporaviti od štete i gubitka.

Podsetimo, požar na školskoj ekonomiji izbio je u četvrtak 23. septembra oko 9 sati, a vatrena stihija progutala je 200 tona baliranog sena i slame i u potpunusti uništila konstrukciju ambara površine oko 800 kvadratnih metara.

Uzrok požara za sada još uvek nije poznat.

BONUS VIDEO Požar u selima kod Kladova

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar