Foto:shutterstock; Nacionalna organizacija potrošača srbije

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) objavila je dopunjenu "crnu listu" trgovaca koji neregistrovano prodaju robu preko Instagrama na kojoj se trenutno nalazi čak 178 naloga.

Reč je o nalozima koji se mahom bave prodajom garderobe, parfema i suplemenata putem popularne društvene mreže Instagram, a imaju veći broj pratilaca.

Foto:Nacionalna organizacija potrošača srbije

Utvrđeno je da ovi profili ne posluju u skladu sa Zakonom o elektronskoj trgovini, a iz Organizacije podsećaju da je trgovac koji vrši prodaju putem interneta u obavezi je da na vidnom i dostupnom mestu naznači poslovno ime, adresu, kontakt, matični broj (MB) i poreski identifikacioni broj (PIB), detaljne podatke o ceni proizvoda koji uključuju i troškove dostave i ostale manipulativne troškove.

Foto:Nacionalna organizacija potrošača srbije

„Kupovinom od neregistrovanih trgovaca kupujete na sopstvenu odgovornost i u takvim slučajevima nema primene Zakona o zaštiti potrošača. Ovakav način prodaje zadaje najviše problema potrošačima pri ulaganju reklamacija, a nakon toga državi, jer je država oštećena na ime neplaćenog poreza a na kraju i trgovcima, jer se na taj način bore sa nelojalnom konkurencijom. Ovakav vid kupuvine svakako je jeftinija opcija, ali posledice su mnogo skuplje“, upozorava NOPS.

Foto:Nacionalna organizacija potrošača srbije
Foto:Nacionalna organizacija potrošača srbije

Detaljan spisak možete pogledati u ovom dokumentu.

Bonus video: Hapšenje na Novom Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar