Foto: Dragan Mujan, Nenad Mihajlović/Nova.rs,

Vatrogasci Srbije su, u nebrojano situacija dosad, pokazali zašto ih narod, s pravom, naziva dežurnim herojima. Poslednji u nizu primera dogodio se upravo danas, prilikom požara u zgradi u Novom Sadu, kada je vatrogasc Nemanja G. iz objekta u plamenu spasao brojne stanare, među kojima je bila i jedna majka sa bebom.

 

Fotografija spasavanja ubrzo je postala viralna na društvenim mrežama, a na njoj se vidi kako ovaj hrabri vatrogasac u naručju nosi spašenu bebu.

Većina stanari iz zgrade u Ulici Stevana Hristića 25 evakuisana su uz pomoć automehaničkih lestava, a vatrogasac Nemanja G. nalazio se u korpi pomoću koje je beba spuštena na zemlju, odnosno na sigurno. Naime, reč je bila o združenoj akciji novosadskih vatrogasaca, koji su uspeli da na vreme evakuišu 24 osobe i tako spasu brojne stanare.

Nadugo nakon akcije, na društvenim mrežama osvanula je fotografija pomenutog vatrogasca sa bebom u naručju, koja je izazvala lavinu pozitivnih komentara, a građani ga s pravom nazivaju herojem.

Ipak, ovaj slučaj nije jedini kada su građani Srbije imali priliku da vide sa kakvim se sve opasnostima na terenu susreću vatrogasci, rizikovajući svoje živote, a kako bi spasili tuđe.

Tako je sredinom aprila, iz soliteru u Bulevaru Mihajla Pupina u kome je izbio požar, evakuisani više stanari, a među njima su bile i majka i beba. One su se nalazile na 18. spratu, a na sreću, i majka i beba su bile u dobrom stanju.

Požar, Novi Beograd, beba
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Vatrogasci su brzom intervencijom uspeli da ugase požar, a objektiv našeg fotoreportera uspeo je da zabeleži trenutak spasavanja deteta. Na pomenutoj fotografiji vidi se kako mladi vatrogasac Stefan Čiča sedi na klupi u parku ispred zgrade i u naručju drži bebu, koju je spasio.

Ne treba zanemariti ni potez mladog vatrogasca Đorđa Vukićevića, koji je postao svetski poznat zahvaljujući humanitarnoj akciji sa trakom fudbalera Kristijana Ronalda. On je pomenutu traku pokupio sa trave Marakane, jer mu je „sinula“ ideja da će ona dostići veliku vrednost u humanitarnoj aukciji i nije pogrešio.

Đorđe Vukićević Foto:REUTERS/Marko Djurica

Tako je traka prodata za 7 i po miliona dinara, odnosno oko 64.000 evra, što je bio značajan doprinos humanitarnoj akciji, i to zahvaljujući kompaniji Mozzart, koja je pobedila na licitaciji.

Pročitajte još:

Inače, reč je o akciji sakupljanja novca za Gavrila Đurđevića iz Kragujevca, koji boluje od spinalne mišićne atrofije.

Mladi vatrogasac je želeo da ostane anoniman, ali je to ipak bilo nemoguće, zaslužio je da se zna ko je došao na ovakvu ideju, pa je čak i ekipa Rojtersa napravila priču o njemu i njegovom podvigu.

Sem pomenutih slučajeva, ovi dežurni heroji svakodnevno pokazuju svoju požrtvovanost i spremnost da se u najtežim trenucima nađu građanima Srbije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar