Foto: Privatna arhiva

Doktorka Zorica Breberina iz Kruševca godinama čeka pravdu za smrt svog sina Filipa, koji je preminuo zbog nesavesnog lečenja. Ova neutešna majka u razgovoru za portal Nova.rs ističe da je najviše boli to što joj nije dozvoljeno da prisustvuje suđenju za smrt sina, jer je želela da kaže lekarima kako se osećala u trenucima kada se odlučivalo o životu njenog sina.

„Na ročištu glavnog pretresa, nama kao porodici nije bilo dozvoljeno da uđemo u sudnicu“, rekla je Zorica Breberina za portal Nova.rs.

Navela je da je sudija Dušica Ristić je angažovala obezbeđenje da dežura i fizički spreči da uđu u sudnicu.

„To je u totalnoj suprotnosti sa Zakonom o krivičnom postupku. Nadali smo se da ćemo neko elementarno ljudsko pravo dobiti, da ćemo biti bar saslušani, da nam se neće uskraćivati pravo na govor i mišljenje“, istakla je doktorka Breberina.

Foto: Screenshot Facebook

U razgovoru za Nova.rs navodi da je samo želela priliku da pokaže kako se osećala dok se odlučivalo o sudbini njenog sina.

„Želela sam da mi sud pruži priliku da kažem kako sam se osećala dok su okrivljene „lečile“ Filipa. Za nas su bile nedostupne, a Filip se stalno žalio na tegobe nakon dijagnostičke punkcije, a te tegobe su bile ignorisane i kategorisane kao panični napad“, kaže doktorka i dodaje:

„Umesto da nam sudija da ono što nam zakonski sleduje, pravo na govor, izjavu, postavljanje pitanja, ona uvodi nova pravila.“

Ilustracija Foto: N1

Ova majka najviše je kivna u pravosuđe koje ju je razočaralo.

„Sudija Dušica Ristić, uvođenjem svog ličnog zakonika u pravosuđu – „Dušičinin zakonik“, dovodi nas unesrećene ljude u položaj pun poniženja, očaja, tuge. Sudija je protivzakonito postupala i sve vreme radi van zakona, pri tom nas je obmanula rekavši da ćemo biti saslušani. Opstruisala je naše učešće u postupku i nanela nam tešku duševnu bol“, priča majka.

Objašnjava, kao lekar, da su doktori koji su lečili njenog sina radili to površno, stihijski i neusklađeno.

Pročitajte još:

„Sudija Dušica je trijumfovala u punom sjaju, ušuškana u sudnici sa trojicom radnika obezbeđenja koji čuvaju jednu Zoricu iz Kruševca da ne napravi.. Šta? Da ne iznese istinu u oči okrivljenima?  Istina je stavljena pod tepih, a sudija je pokazala totalno odsustvo empatije za tuđu bol rekavši radniku obezbeđenja da mi prenese da mogu da suđenju prisustvujem tek kada bude izricanje presude“, zaključila je očajna majka nastradalog.

Podsetimo, Filip Breberina je preminuo 4. januara 2014. u Beogradu, nakon što je šest meseci, kako tvrdi njegova porodica, pogrešno i nesavesno lečen. Obdukcija nije rađena odmah nakon smrti mladića, već ju je porodica naknadno zahtevala.

Foto: Screenshot Facebook

Rezultati i nalazi pokazali su da je preminuo od sepse i da je imao maligni tumora na plućima, a u bolnici su, između ostalog tvrdili da ima emboliju pluća. Iako su od početka mislili da je Filip pogrešno lečen, tek nalaz obdukcije im je to potvrdio, te je porodica preminulog podnela tužbu.

BONUS VIDEO: Pripadnici MUP-a razbili laboratoriju marihuane u Nišu