Fedor Frimerman Foto: Facebook/Fedor Frimerman

Fedor Frimerman (30) ubijen je ispred splava "Sound" u Beogradu jula 2013. godine kada ga je grupa muškaraca, koji su bili zaposleni kao obezbeđenje, nasmrt pretukla. Frimerman je kobne večeri pokušao da spreči skob prijatelja i jednog zaposlenog, a nastradao je ni kriv ni dužan. Njegov brat Filip Čolović, inače reditelj koji je svom bratu posvetio jedan film, ispričao je koliko je ovo ubistvo potreslo porodicu.

Fedor Frimerman je ubijen ni kriv ni dužan ispred tada popularnog beogradskog splava „Sound“ i to samo zato što se umešao i pokušao da spreči sukob svog prijatelja i jednog zaposlenog na splavu.

Došlo je do brutalnog prebijanja, u kom je prema navodima nekih svedoka učestvovalo više desetina ljudi, koji su nakon batinjanja ostavili mladića da leži u travi. Prolaznici su oko 3.30 časova pozvali Hitnu pomoć, koja je na licu mesta zatekla Frimermena sa teškim povredama kojima je nažalost podlegao. Njegovi prijatelji M. M. i N. G. tada su zadobili teške povrede

Filip Čolović
Filip Čolović u filmu „Potreba za mržnjom“, Foto: Promo

Nakon saslušanja brojnih svedoka, od kojih su neki tvrdili da je Frimermana tuklo više od 30 napadača, uhapšene su četiri osobe.

Ubijeni Fedor Frimerman nije bio konfliktna ličnost, nije imao krivični dosije, a prijatelji i poznanici su ga opisali kao mirnog, dobrog i poštenog mladića, lišenog svake vrste agresije.

Njegov brat, reditelj Filip Čolović, gostovao je u podkastu Agelast gde je govorio o ubistvu svog brata.

View this post on Instagram

A post shared by Galeb (@agelast_)

„To je nešto što vas obeleži za ceo život, celu porodici, moju majku pre svega koja… Ja to kažem u film, da je ona tada umrla, a da je 2016. zapravo prestala da diše“, kazao je Čolović u Agelastu.

Za ubistvo Fedora Frimermena 30 godina zatvora

Usledio je sudski postupak pred Višim sudom u Beogradu u kom su optuženi za ovaj zločin osuđeni na ukupno 30 godina zatvora.

Suđenje je trajalo osam godina, a nasilnici su veći deo vremena proveli kod kuće, sa nanogicom.

Prvooptuženi Denis Pavlov osuđen na 12 i po godina zatvora, Dušan Davidović na 10 godina i šest meseci, dok je Njegomir Urošević „dobio“ devet godina i šest meseci, a Dejan Mihailović tri godine i šest meseci zatvora.

Film “Potreba za mržnjom”

Frimermanov brat, reditelj Filip Čolović u filmu „Potreba za mržnjom“ obradio je ovaj tragični događaj i film je 2020. godine premijerno prikazan u okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs.

Foto:Nova

Film „Potreba za mržnjom“ govori o nasilju, mržnji, sistemu koji ne funkcioniše.

Pored toga, Čolović je napisao i knjigu „Zima bez brata“.

Bonus video: Gostovanje Filipa Čolovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare