Foto:Shutterstock

Završetak vanrednog stana u Srbiji, nažalost, obeležili su i slučajevi monstruoznog porodičnog nasilja. Najpre je 2. maja u Surčinu uhapšen D. J. (46) zbog sumnje da je pretukao ženu i pokidao joj slezinu, da bi, samo dva dana kasnije, Janoš L. (64) iz Bečeja na suprugu nasrnuo mačetom, nakon čega su joj u bolnici amputirana četiri prsta. Prema rečima Vesne Stanojević, koordinatorke Sigurne kuće, ovo je samo početak talasa porodičnog nasilja, a prava ekspanzija čeka nas po ukidanju vanrednog stanja. Zato ona apeluje na žrtve zlostavljanja da bez ustezanja zovu SOS telefon i traže pomoć.

Sem pomenuta dva slučaja, tokom vikenda u Beogradu je uhapšen N. P. (47), sveštenik Crkve Svetog Đorđa, koji se sumnjiči da je udarao u glavu i telo svoju suprugu M. P. (46), a zatim je oborio na pod. Samo dan kasnije, odnosno poslednjeg dana vikenda, situacija je bila malo drugačija, pa je negotinska policija privela K. E. (27) iz tog grada zbog sumnje da je nožem pokušala da ubije nevenčanog supruga P. R. (45). 

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević ističe za portal Nova.rs da su ovi slučajevi porodičnog nasilja samo početak onoga što nas čeka, dodajući da je ova eksplozija rezultat vanrednih mera koje su u Srbiji uvedene u cilju zaštite od koronavirusa.

„Kao što sam i ranije govorila, talas porodičnog nasilja, koji je več krenuo, svoj vrhunac dostići se tek po ukidanju ovih mera i vanrednog stanja. Sve više žena će se javljati, koleginice koje rade na SOS telefonu 24 sata dnevno kažu da je proteklih dana sve veći broj žena koje se raspituju za Sigurnu kuću. Pretpostavlja da će nam se one, čim ovo prođe, obratiti i potražiti pomoć zbog svega što trpe“, kaže Stanojevićeva.

Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće

Kako navodi, najave su već počele, a pretpostavlja da je posledica ovoga zatvaranje u kuće i stanove zbog pandemije koronavirusa koja je u jeku.

„Znate, kada ljudi koji se ne podnose, svađaju, ili je neko od njih agresivan po prirodi, dugo vremena provode zajedno, tu dolazi do nezadovljstva, a potom i konflikata. Pogotovao kada je to ovako dug period zatvorenosti, poput ovih osam nedelja. Upravo ovakve situacije su pogodno tlo za konfikte među partnerima, supružnicima. Konflikti ubrzo prerastu u svađe, a svaka od njih ima tendeciju da pređe u nasilje, a upravo ovih dana imamo primere stravičnog nasilja“, dodaje koordinatorka Sigurne kuće.

Stanojević u razgovoru za naš portal apeluje na sve žene da se odvaže i prijave nasilje, jer je to jedini put kojim se ono može iskoreniti.

„Sve žene koje imaju problem ili koje hoće nekome da se obrate, neka budu slobodne da se jave na naš telefon i potraže pomoć. Nasilje neće nestati samo od sebe, ono se mora prijaviti, a one će imati našu punu podršku“, dodaje koordinatorka.

Tri žene ubijene za mesec dana

Interesantno je i da je tokom maja prošle godine u Srbiji bio evidentan porast slučajeva porodičnog nasilja, pogotovo kada je reč o ovako brutalnim primerima poput ovih u proteklih nekoliko dana.

Foto: Facebook/Goran Jankovic

Najpre je 24. maja 2019. Goran Janković (37) iz Novog Sada ubio svoju suprugu Mirijanu (32) i njene roditelje Nadu Pajić i Branislava Pajića. Svega dva dana kasnije, Karlo L. (59) iz Mola zapalio je svoju suprugu Slavicu (47), koja je od teških povreda koje je zadobila preminula na licu mesta.

Krvavi pir se nastavio i narednih dana, pa je tako 29. maja prošle godine Boško Spasić ubio suprugu Jelenu (43) u porodičnom stanu u Beogradu. Spasić je suprugi zario nož u vrat, a potom pokušao da se ubije presekavši sebi vene.

Ipak, ono što će definitno najviše zgrozilo javnost u Srbije jeste i ubistvo dvogodišnje Lune u Negotinu, koju je nasmrt pretukao očuh Zoran Albić. Tokom obdukcije utvrđeno je da je devojčica zadobila čak 39 ozbiljnih i teških povreda, te da joj nije bilo spasa.

#related-news_1