Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Snažna eksplozija koja je danas odjeknula na periferiji Beograda u fabrici raketnih goriva "Edepro" u naselju Leštani, nije jedina koja u njoj zabeležena poslednjih godina. Meštani se i dalje živo sećaju nesreće od pre tačno 13 godina, kada je početkom novembra 2008. takođe došlo do ekplozije, u kojoj je teško povređeno troje radnika.

Ova eksplozija pokrenula je tad brojne kontroverze, jer je tokom istrage utvrđeno, kako su mediji tada pisali, da je fabrika ilegalno poslovala. Osporeno je što je zauzimala daleko veći plac od onog na kom se nalazila, a u nedeljnik Vreme izvestio je da se „Edepro“ zapravo bavi proizvodnjo raketnog goriva.

Ispostavilo se potom da je paravan za ovo bio Mašinski fakultet koji je „Edepro“ smatrao svojom laboratorijom. Iako su upotrebnu dozvolu dobili od Ministarstva odbrane, dozvola MUP je najpre izostala pa je ova firma bez nje radila nekoliko godina.

Direktor i jedan od osnivača „Edeproa” Branislav Jojić, redovni profesor i šef Katedre za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta. Njegovo ime javnosti je poznato od 2000. godine, kada su Sjedinjene Američke Države dostavile jugoslovenskim i srpskim vlastima dokument u kojem tvrde da imaju dokaze da mreža jugoslovenskih preduzeća godinama pruža podršku raketnom programu Libije u razvoju raketnog naoružanja i izradi krstarećih raketa.

Zbog toga nam je prećeno sankcijama.

Podsetimo, snažna eksplozija odjeknula je oko 14 sati u Bubanj Potoka u Beogradu, a prema nezvaničnim saznanjima Nova.rs, nesreća se dogodila u firmi „Ede pro“ u Leštanima, koja se bavi proizvodnjom delova za rakete, turbomotora raketa i goriva. Kako saznajemo, u trenutku eksplozije bilo je više od 100 radnika u fabrici, a navodno je stradalo dvoje.

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar