Optužnica protiv Džonića vraćena na doradu: Sud odbio da potvrdi optužni akt

Hronika 28. jun 202213:41 > 13:49
Podeli:
Goran Dzonic braca Milosevic ubistvo porodice Djokic
Foto:MUP Srbije/Privatna arhiva

Viši sud u Nišu po drugi put je odbio da potvrdi optužnicu koju je protiv Gorana Džonića i njegovog sina Stefana podnelo Više javno tužilaštvo, a zbog ubistva tročlane porodice Đokić.

Kako je potvrdio Stefanov branilac advokat Filip Domazet, optužnica je vraćena Višem javnom tužilaštvu radi izvođenja novih dokaza koji bi trebali da potkrepe optužbu protiv oca i sina.

„Za 14. juli je zakazano ponovno saslušanje Gorana i Stefana Džonića, videćemo kakva saznanja očekuje tužilaštvo od ove dokazne radnje. Lično smatram da tužilaštvo protiv mog klijenta Stefana Džonića nema nikakve dokaze, jer je u vreme ubistva bio u Kopnenoj zoni bezbednosti na poslu. Nema dokaza ni da je učestvovao u krivičnom delu pomaganjem, kako to tužilaštvo navodi u svom aktu. Stefan je devet meseci u pritvoru po meni neopravdano. Njegov brat Milan, koji je takođe bio osumnjičen za isto delo, je pušten iz pritvora, ali protiv njega nije obustavljena istraga, iako je i on ima alibi jer je u to vreme bio na poslu“, kazao je Domazet.

Više javno tužilaštvo optužnicu protiv oca i sina prvi put je podnelo Višem sudu na potvrdu 7. aprila. Razlozi za vraćanje optužnice su bili u nejasnoće u utvrđenom činjeničnom stanju na kojima je akt zasnovan.

"U optužnom aktu su neprecizno navedene radnje Gorana Džonića koji je osumnjičen za egzekuciju tročlane porodice Đokić iz Moravca. Navedeno je da ih je on ubio ili u njihovom vozilu ili van njega, što znači da nije eksplicitno utvrđeno na koji način su usmrćeni, a što je suštinski bitno za njegovo optuženje. Navedeno je da ih je držao u strahu, te ih prinudio da postupaju po njegovim nalozima u noći ubistva, ali nije precizirano na koji način, da li pretnjom, prinudom ili na neki drugi način. Iz tog razloga, optužnica je vraćena na doradu", navode naši izvori upoznati sa ovim slučajem.

Porodica Đokić Foto:privatna arhiva/Nova.rs

Optužni akt je posebno klimav u odnosu na Stefana Džonića koji ima nesporan alibi za noć ubistva, jer je tada kao profesionalni vojnik bio na poslu u Kopnenoj zoni bezbednosti. Svi ostali dokazi, uključujući i biološko i grafološko veštačenje, takođe su ga oslobodili krivice. Međutim, tužilaštvo je odlučilo da ga tereti za pomaganje u teškom ubistvu zbog činjenice da je Goran koristio njegovu kuću da sakrije ukradeni novac, ali i da ukloni tragove krivičnog dela.

"On se tereti da je svoju kuću stavio na raspolaganje ocu, kako bi u garaži i dvorištu sakrio novac otet od žrtava, te da se oprao u njegovom kupatilu. Međutim, nije uzeto u obzir da je Stefanova imovina Goranu bila dostupna i bez njegove saglasnosti. Ovo iz razloga što je plac na kojem je Stefanova kuća podignuta, Goranovo vlasništvo. Takođe, sasvim je očekivano da je Džonić imao ključeve sinovljeve kuće, naročito ako se uzme u obzir da je on dugo odsustvovao zbog prirode posla", objašnjavaju naši sagovornici.

Tužilaštvo je dopunjenu optužnicu ponovo podnelo 9. maja ove godine, ali je Viši sud opet smatrao da nema dovoljno osnova da je potvrdi što bi označilo i početak suđenja za svirepi zločin.

Vlasnik menjačnice Goran Đokić, njegova supruga Gordana i dvadesetpetogodišnja ćerka Lidija, nestali su 26. septembra prošle godine kada su se iz Moravca, nakon posete Goranovoj majci Stojanki, vraćali u Aleksinac. Njihova spaljena tela pronađena su 2. oktobra u ataru sela Moravac dok je njihov „folksvagen pasat“ , koji je takođe zapaljen zatečen nedaleko od Tešice.

Dvadesetak dana nakon zločina uhapšen je žrtvin brat od tetke, Goran Džonić, njegovi sinovi Stefan i Milan i braća Aleksandar i Kostadin Milošević. Istragom je ustanovljeno da Miloševići nemaju veze sa zločinom, što je dokazano i za Milana, pa su svi pušteni iz pritvora

Za teško ubistvo, za koje se terete otac i sin, Krivični zakonik predviđa kaznu zatvora od deset godina do doživotne robije.

BONUS VIDEO Kako je ubistvo iz 2017. godine povezano sa Lukom Žižićem?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar