Porodica Đokić, Djokić, osumljičeni Goran Džonić
Foto: Privatna arhiva/Facebook/goran.dzonic

Iako su ga komšije i meštani opisivali kao dobrodušnog čoveka, koji "ne bi ni mrava zgazio", penzionisani vatrogasac Goran Džonić susreće se sa optužbama za najteže krivično delo - hladnokrvno ubistvo tročlane porodice Đokić. Psiholog u razgovoru za Nova.rs ističe da osumnjičeni Džonić svojim ponašanjem pokazuje psihopatske crte ličnosti, kao i da je za njih karakteristično da nemaju osećanja čak ni prema svojim najbližima.

Retko ko u selu Moravac kod Aleksinca može da poveruje da je Džonić, naizgled obični čovek i komšija koji je uvek bio spreman da pomogne, bio u stanju da izvrši masakar kakav Srbija ne pamti.

Još neverovatnije je to što je on bliski rođak ubijenog Gorana Đokića, tačnije brat od tetke, kolji je živeo svega nekoliko kuća od majke ubijenog Đokića u selu Moravac. Osumnjičeni Džonić je svoje rođake redovno posećivao, u njihovoj kući jeo i pio, sa njima slavio.

Foto: Privatna arhivaSvom rođaku Goranu je ponekad prao kola, jer je Đokić, inače vlasnik menjačnice, imao sefove u kolima u kojima je držao novac i nije imao poverenja u radnike auto-perionica.

Džonić ih je gledao, pričao sa njima, veselio se, a potom ih, kako se sumnja, hladnokrvno ubio.

Pročitajte još:

Osumnjičeni je svoj plan sproveo hladne glave, precizno i nemilosrdno. Namamio ih je u klopku, pobio, opljačkao, a potom njihova tela spalio do nepepoznatljivosti. Nije imao milosti čak ni za 25-godišnju Lidiju. Posle toga je otišao na njihovu sahranu, tugovao s porodicom Đokića, a zatim nastavio najnormalnije da živi, kao da se ništa nije dogodilo.

Po svim merilima običnih ljudi, osumnjičeni Goran Džonić je bezdušni monstrum. Ipak, on iza sebe nije imao istoriju nasilja, nikada nije bio osuđivan, bio je pripadnik MUP Srbije i cenjen u svom selu, te ničim nije pokazao da je u stanju da počini takav stravični zločin za koji ga policija i tužilaštvo sumnjiče. Kako je moguće da takav zločinac živi neprimećeno među nama? Kako ih prepoznati i kako se od njih odbraniti?

„Gotovo da je nemoguće prepoznati psihopatu, ali uteha je da takvi slučajevi nisu toliko česti. Problem je što oni nisu kao ostala, da kažemo normalna, ljudska bića. Oni ne funkcionišu kao ostali ljudi jer kod njih ne postoji saosećanje, samilost, osećaj krivice ili griža savesti. Oni doduše imaju osećanja, ali ne za druge, već isključivo za sebe. Ostale ljude ne vide kao losobe, nego kao objekte“, kaže psihoterapeut Biljana Ćulafić, koja često radi sa žrtvama psihopata.

Foto:Shutterstock

Ističe da oni mogu da budu vrlo inteligentni, ali i da nedostatak pravih osećanja umeju vešto da sakriju, kako ne bi skretali pažnju na sebe i upadali u oči.

„Nije tačno da oni nemaju nikakva osećanja, oni ih imaju prema sebi, ali nemaju prema drugima. Ceo svet je okrenut njima i zadovoljenju njihovih potreba i želja. Oni su spremni da učine sve da bi zadovoljili svoje želje i potrebe, pa i da ubiju, a da pri tome ne osete ništa prema patnji i smrti drugog ljudskog bića. Takođe, često su dobri imitatori i nauče da imitiraju normalne ljudske osećaje. U stanju su i da stvore porodicu, da razviju odnose sa drugim ljudima, ali više zato što tako treba“, kaže Biljana Ćulafić.

Pročitajte još:

Nije ništa neuobičajeno da psihopate imaju porodice, ali svoj interes stavljaju ispred interesa dece i to je jače čak i od roditeljskog instikta. Iako je psihopate gotovo nemoguće prepoznati pre nego što počine zločin, postoji jedna stvar koja ih može sprečiti u toj nameri.

„Strah od kazne je jedina stvar koja ih može sprečiti da počine neki zločin. Oni nemaju osećaj krivice niti empatiju prema drugim ljudima, ne sputavaju ih ni zakoni ni kodeksi ponašanja ni tabui i ništa od toga ih ne može zaustaviti. Ali pošto su okrenuti sebi znaju da bi im u zatvoru bilo loše i da bi patili, i zato se trude da ne krše zakon“, zaključuje Biljana Ćulafić.

Podsetimo, Goran, Gordana i Lidija Đokić nestali su u noći između 25. i 26. septembra, kada su se iz sela Moravac vraćali u Aleksinac. Njihova tela i spaljen auto pronađeni su šest dana kasnije. Goran je bio vlasnik menjačnice, pa se pretpostavljalo da je motiv surove likvidacije koristoljublje.

Foto: Facebook

Zbog zločina je uhapšeno pet osoba – prvoosumnjičeni Džonić, dvojica njegovih sina i braća iz Moravca. Svima je određen pritvor do 30 dana.

BONUS VIDEO: Spektakularno hapšenje uselu Moravac kod Aleksinca

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram