Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U okviru istrage koju vodi Više javno tužilaštvo u Beogradu protiv V. K. zbog sumnje da je izvršio teško delo protiv opšte sigurnosti, ispitan je njegov sin K. K. (13), koji je 3. maja pucajući iz pištolja u OŠ “Vladislav Ribnikar”, ubio 10 osoba, a više njih ranio. Bez obzira na to da li je K. K. potvrdio očevu odbranu o načinu čuvanja oružja, otežavajuće okolnosti zasigurno će biti činjenice da je sef s pištoljima bio “na dohvat ruke” dečaka, kao i da je maloletnika otac vodio u streljanu da vežba gađanje.

Dečak je juče saslušan u sklopu istrage protiv njegovog oca V. K., koji se tereti da je neadekvatno čuvao oružje i time doprineo tome da maloletniku ono bude dostupno. K. K. je 3. maja u školi „Vladislav Ribnikar“ pucao iz dva pištolja, oba u vlasništvu njegovog oca, a oružje je uzeo iz sefa u njihovom porodičnom stanu.

Nakon masakra u školi, lisice su stavljene i dečaku oca, upravo iz razloga što nije adekvatno čuvao oružje. V. K. je još ranije negirao krivicu za pomenuto delo i detaljno izneo odbranu, tvrdeći da je oružje skladištio na propisan način. Na te okolnosti ispitan je i njegov sin, a kako je rekla advokatica Irina Borović, koja zastupa V. K., dečak je potvrdio ono što je ranije njegov otac izneo u tužilaštvu.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Ono što mogu da kažem jeste da je potvrdio ono što je otac objasnio u pogledu načina na koje je oružje čuvano i skladišteno, dakle bilo je apsolutno obezbeđeno. Detalje kako je on do oružja došao ne bih mogla da kažem“, navela je Borovićeva.

Pročitajte još:

Njene navode danas je demantovala advokatica oštećenih Zora Dobričanin Nikodinović rekavši da nije tačno da je dečak izjavio da otac nije taj koji mu je omogućio da puca i koristi oružje, već naprotiv.

Bez obzira na to šta je dečak izjavio u tužilaštvu, dve stvari su svakako otežavajuće po V. K.

„Izvesno je da detetov iskaz ide u prilog odbrani, on potvrđuje očeve reči i time olakšava njegovu poziciju u istražnom postupku. Međutim, bez obzira što je oružje bilo u sefu, ono je očigledno bilo na dohvat ruke detetu. O tome je trebalo roditelji da vode računa, upravo jer smo imali slučajeve kada deca uzmu oružje radi igre i onda se dogodi neka tragedija“, kaže izvor iz istrage i dodaje:

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Još jedna stvar je jako bitna. Ne treba zaboraviti činjenicu da se V. K. sumnjiči da je dete, od 13 godina, tačnije i pre toga, vodio u streljanu, što je zabranjeno. To je svakako otežavajuća okolnost, bez obzira na iskaz dečaka“.

Oružje uz maksimalne mere opreza

Ugledni advokat Ivan Simić u razgovoru za Nova.rs ukazuje na to koliko je bitno da građani oprezno vode računa o oružju,

„Posedovanje oružja samo po sebi je izuzetno odgovorna, da ne kažem, a kako se i pokazalo ponekada i opasna stvar. Čak i uz maksimalne mere opreza, oružje očigledno može doći u posed ukućana, ali indicija da su određene odrasle osobe vodile dete od 12 godina na pucanje u streljanju jeste nešto što izaziva ozbiljnu zabrinutost i što jeste možda suština odgovornosti. Da ne govorim o tome koliko sadrzaji kojima smo svi svakodnevno izlozeni mogu dovesti do poremećaja svesti svakog pojedinca pa i deteta, o čemu se sve manje govori, obzirom da se naznake bilo kakvih vrednoshih promena društva gotovo, i ne primećuju“, izričit je Simić.

Ivan Simić, advokat
Ivan Simić Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Podsetimo, dečak K. K. izvršio je masakr u školi „Vladislav Ribnikar“ početkom maja ove godine. Tada je iz očevog pištolja ubio 10 osoba, a ranio pet. Dečak, sin osumnjičenog, koji u vreme pomenutih radnji nije imao navršenih 14 godina i kao takav nije krivično odgovoran. On se od zločina nalazi u na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

Ispitan putem video linka

K. K. je u utorak ispitan putem video linka, a njemu je pitanja postavljao psiholog.

Pročitajte još:

On je ispitan putem video konferencijske veze uspostavljene izmedju zdravstvene ustanove u kojoj se nalazi na opservaciji i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

U tužilaštvu, nalazili su se postupajući javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, pumonomoćnici oštećenih i branilac okrivljenog V. K.

VIDEO: Nada Kovačević, penzionerka iz Krnjače o stradalim u tragediji u Ribnikaru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare