Rudnik Soko Foto: MRE/ ZORAN PETROVIC, Boban Rajković/N1, Dragan Mujan/Nova.rs

Tačno dve godine prošlo je od stravične pogibije osam rudara u rudniku "Soko" u selu Čitluk, kod Sokobanje. I pored brojnih apela porodica nastradalih rudara, do sada niko nije okrivljen za ovu nesreću. Podnošene su krivične prijave koje je tužilaštvo redom odbacivalo uz obrazloženje da je do pogibije u rudniku došlo "višom silom", što porodice i kolege stradalih oštro odbacuju. Da je metan, koji je bio koban po rudare, identifikovan 15 dana pre nesreće, ukazuju i podaci koje smo ranije objavili.

U jednoj od najvećih tragedija koje su pogodile Srbiju stradali su Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Petar Petrović (31), Radovan Grujić (47), Branko Čokorilo (57), Branislav Zlatanović (54), Bratislav Živković (59) i Bojan Stajić (34), a 20 njihovih kolega je povređeno usled boravka u prostoru u kom je koncentracija metana prelazila dozvoljenu granicu. Ono što ovu tragediju čini još crnjom jeste podatak da je mogla bit izbegnuta, samo da su nadležni u rudniku na vreme reagovali na nepravilnosti u radu na koje su im radnici ukazivali.

Izveštaj inspekcijskog nadzora

Kako je portal Nova.rs ranije pisao, nalazi inspekcijskog nadzora ukazuju na to da su utvrđeni brojni propusti na osnovu kojih je Ministarstvo rudarstva i energetike ranije podnelo krivičnu prijavu aleksinačkom tužilaštvu. Pored ostalog, u njima se navodi da su rukovodioci znali da je u jami nedeljama bio povišen nivo metana, ali po tom pitanju ništa nije učinjeno.

Foto: MRE

U Izveštaju o ventilaciji za drugu polovinu marta 2022. godine, koji je potpisao rukovodilac službe ventilacije, Miroljub Radović, diplomirani inženjer rudarstva, je navedeno:

„U toku druge polovine marta bilo je pojava metana iznad dozvoljene granice od 1,5%. Ukupno vreme trajanja zastoja na proizvodnji (prekid u napajanju el. energijom proizvodnih etaža) zbog povećane koncetracije metana iznosilo je 22 časa i 24 min (1344 minuta)“, piše u pomenutom izveštaju.

Advokat koji zastupa prodice nastradalih ispričao je ranije da su u noći između 31. marta i 1. aprila koncetracije metana bile su povećane od dva sata iza ponoći do 4.20 kada se nesreća dogodila.

(Ni)ko (ni)je kriv za smrt osmorice rudara u rudniku Soko?
Foto: Nova S

„Rudari su to videli na meračima koje su nosili na opasačima, a videli su to i po mašinama koje su se nalazile u jami. Mašine su podešene da se automatski isključuju čim koncentracija metana u jami pređe jedan odsto, da rad statora i rotora ne bi izazvao varničenje i paljenje tog lako zapaljivog gasa“, objasnio je Stojanović i dodao da su rudari svedočili da su obavestili inženjera te noći, ali da nije reagovao.

Prema njegovim informacijama kritične noći su se mašine četiri puta isključivale pre nego što je došlo do proboja metana.

Odbačene krivične prijave

Podsetimo, Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu do sada je tri puta odbacilo krivične prijave koje su podnošene zbog ove nesreće. Posle sprovedenog istražnog postupka, tužilaštvo jula 2022. godine saopštava da nema osnova za bilo čije krivično gonjenje. Takva odluka tužilaštva izazvala je revolt kod porodica stradalih i njihovih kolega. Potom je mesec dana kasnije Ministarstvo rudarstva i energetike podnelo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštu u Nišu i to protiv 14 lica, za krivično delo Teško delo protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine“.

Rudnik Soko Foto: REUTERS/Antonio Bronic

Međutim, nakon predistražnog postupka tužilaštvo odbacuje i krivičnu prijavu Ministarstva jer je našlo da ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Punomoćnik porodica nastradalih rudara advokat Bratislav Stojanović je potom uložio prigovor koji je Više tužilaštvo u Nišu usvojilo i naložilo Osnovnom tužilaštvu u Aleksincu da sasluša dodatne svedoke. Nakon saslušanja svedoka Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu odbacilo je još jednom prijavu.

Međutim, advokat i porodice stradalih najavili su da neće odustati od borbe za pravdu za svoje očeve, muževe i braću, te da će, ukoliko bude bilo potrebno, pravdu potražiti na sudu u Strazburu.

Moguće kazne, ali samo novčano

U međuvremenu, Osnovno tužilaštvo u Nišu podiže optužni predlog protiv tadašnjeg direktora Saše Spasića i bivšeg v.d. direktora Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“ Marka Vukovića. Oni se terete da su počinili privredni prestup iz Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima jer su rudarski radovi u rudniku „Soko“ izvođeni posle 31. marta 2019. godine, nakon isteka dozvole Ministarstva rudarstva i energetike za izvođenje tih radova.

Za ovaj privredni prestup po zakonu se mogu izreći novčane kazne. Ukoliko se u sudskom postupku pravosnažno dokaže krivica, Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“ može biti kažnjena novčanom kaznom u rasponu od 1,5 miliona do tri miliona dinara dok maksimalna kazna za Spasića i Vukovića iznosi po 200.000 dinara.

Bonus video: Kako je viša sila okrivljena za nesreću u rudniku Soko?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare