Foto: Miljana Isailović/Nova.rs, Facebook

U Višim sudu u Vranju u toku je predkrivični postupak protiv optužene A. S. iz Predejana, zbog krivičnog dela “teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja”, kada je optužena pre dve godine upravljajući autom sletela u reku, zbog čega su dve devojke nastradale, a ona i još jedna lakše povređene.

Zbog veštačenja saobraćajne struke, koje još nije gotovo, glavni pretres je prezakazan za 23. februar.

Pročitajte još:

Viši sud u Vranju naložio je da se izvrši saobraćajno – tehničko veštačenje preko tima veštaka Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu – Departman za saobraćaj, o uzroku nastanka saobraćajne nezgode koja se dogodila 29. januara 2022. godine kod Vladičinog Hana.

Kako su potvrdili iz Višeg javnog tužilaštva u Vranju, sud je naložio da se utvrdi uzrok nastanka saobraćajne nesreće, sa pojašnjenjem uticaja svih subjektivnih faktora, na stranu vozača i preduzetih radnji upravljanja vozilom neposredno pre nezgode.

„Naloženo je da se provere tehničke karakteristike vozila marke “VW – Golf 5”, vlasništva N.S. iz Predejana., zatim dolazne brzine, konfiguracije saobraćajnice i pratećih instalacija, stanja kolovoznog zastora i atmosferskih prilika.

Takođe, da li je brzina kretanja vozila bila prilagođena osobinama i stanju puta, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i drugim saobraćajnim uslovima, kao i svim ostalim činjenicama koje su od uticaja za utvrđivanje uzroka saobraćajne nezgode, mogućnosti blagovremenog zaustavljanja vozila, reagovanje usled eventualnih prepreka, npr. rupa i sl.

Zatim, potrebno je proveriti kretanje vozila, ukoliko je eventualno došlo do udara u rupu na kolovozu, kako je to u svojoj odbrani objasnila optužena, mogućnosti izbegavanja saobraćajne nezgode, ko je stvorio opasnu situaciju zbog koje je došlo do probijanja ograde, a nakon toga i pada vozila sa putnicima i vozačem u Južnu Moravu.

„Takođe, potrebno je utvrditi kojim delom vozila je došlo do kontakta sa zaštitnom ogradom i na koji način se vozilo kretalo pre probijanja ograde, kao i kojim delom vozila je došlo do prvog kontakta sa koritom reke, da li je bilo doprinosa nastanku saobraćajne nezgode i to vezano za održavanje puta, posebno na mostu, kao i u vezi sa stanjem zaštitne ograde, na mestu nezgode“, kažu iz tužilaštva.

Pri izradi nalaza i mišljenja, tim veštaka će izvršiti uvid u celokupne spise predmeta, sve zapisnike, dokaze, ranija veštačenja saobraćajne i medicinske struke, obdukcione nalaze i td.

Podsetimo, nesreća se dogodila 29. januara, 2022. godine, oko 4 časa ujutru, kada su se 4 devojke vraćale kući u Predejane, posle izlaska u Vladičinom Hanu. U saobraćajnoj nesreći kod tunela Manajle, u ranim jutarnjim satima, automobil marke „golf 5“ sa četiri devojke iz Predejana, sleteo je u Južnu Moravu. Tela Anđele M. i Katarine P. pronađena su u Južnoj Moravi. Prva je pronađena Anđela, a potom i Katarina. Obdukcija je utvrdila da su nastradale utapanjem. A. S. i K. M. su u nesreći lakše povređene. A.S. se brani sa slobode, piše Blic.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar