Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Da je država rešila da sankcioniše sve građane koji se oglušuju o naredbe i zabrane tokom vanrednog stanja i epidemije koronavirusa, najbolje oslikava broj procesuiranih osoba, koji je iz dana u dan sve veći. Međutim, pomenute mere, a samim tim ni sankcije, ne važe za instituciju koja poslednjih dana, javnosti šalje jasnu poruku - da je Srpska pravoslavna crkva jača od države.

Odgovor na pitanje kako je moguće da crkva uživa status države u državi, čak i tokom vanrednog stanja, portal Nova. rs pokušao je da dobije od poznatih pravnika. Njihov stav je jednoglasan, a glasi da se svi propisi moraju primenjivati dosledno i da ne bi trebalo da postoje privilegovani!

Podsetimo, jedan od primera koji potvrđuje da za crkvu važe neka drugačija pravila, jeste slučaj vladike banatskog Nikanora, koji je pre nekoliko dana u svojoj propovedi savetovao sve vernike da zakone poštuju samo u onoj meri koliko je to „saglasno sa bogom, crkvenim propisima i sa Svetim pismom“ i pozvao ih na pričest.

Predsednik Građanskog demokratskog foruma i advokat Aleksandar Olenik u razgovoru za portal Nova.rs ističe da ovakvi pozivi lica iz sveštenstva ugrožavanju zgravlje građana, te da država pod hitno mora da počne da primenjuje zakone na sve.

Aleksandar Olenik Foto: medija centar beograd

„Sa pravne, sociološke, moralne, ili sa koje god, strane da pogledate, država treba da počne da primenju zakon na sve, pa i na pripadnike crkve, jer su oni građani Republike Srbije, pa tako Ustav i zakoni bi trebalo da važe i za njih. Država ima metode i instrumente kako to može da uradi, a to smo imali prilike da vidimo i proteklih dana u primerima hapšenja određenih lica“, izričit je advokat.

Kako navodi, u ovoj situaciji je sporan odnos izvršne vlasti u državi, koja je dozvolila da se crkva postavi iznad države.

„Mogu da razumem da crkva sebe postavlja ispred države, ali ne mogu da razumem državu koja to podržava. Ovde je sporan odnos izvršne vlasti prema ovom pitanju, jer sam ja siguran da kada bi policija i tužilaštvo prema pripadnicima crkve primenjivali iste mere kao i prema građanima, sud bi odreagovao isto, kao i u ovim slučajevima, o kojima slušamo proteklih dana. Ipak, ovde imamo situaciju da je izvršna vlast pod kontrolom Srpske napredne stranke koja je, prosto, dozvolila crkvi da se postavi iznad države“, kaže Olenik.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Advokat u razgovoru za naš portal dodaje i da je jako opasna situacija kada se crkva meša u politiku jedne zemlje.

„Tim njenim mešanjem, gotovo se vraćamo u srednji vek. U vreme pandemije pozivati na pričešče, sa jednom kašičicom, kao i pozivati na prisustvo što većeg broja građana u crkvama je nešto što, trenutno, ugrožava zdavlje i bezbednost ljudi. A podsetiću, ovo vanredno stanje je uvedeno upravo u cilju zaštite zdravlja i bezbednosti građana“, dodaje Olenik.

Advokat Krsto Bobot takođe je saglasan da se propisi moraju primenjivati dosledno na sve stanovnike ove države.

„To je neophodno upravo da ne bi došlo do nejednakosti, koja onda stvara diskriminaciju. Trebalo bi da se poštuju sve donete mere, te smatram da bi crkva i patrijarh trebalo da iznađu načina da se crkveni život i dalje odvija, ali u skladu sa donetim merama Vlade Srbije“, kaže Bobot.

Da situacija može biti i drugačija, potvrđuje primer u Rusiji. Naime, ruski patrijarh Kiril pozvao je vernike tokom nedeljne liturgije u Crkvi Hrista Spasitelja u Moskvi da ne posećuju hramove zbog situacije sa koronavirusom.

„Crkva vas danas poziva, pre nego neko umre u našim porodicama, da preuzmete odgovornost i strogo pratite uputstva zdravstvenih vlasti Rusije. Primer Marije Egipćanke nam govori da se, čak i bez odlaska u crkvu, možete spasiti“, rekao je patrijarh.

Ipak, dok kod nas pojedina lica sveštenstva pozivaju na kršenje donetih mera, država privodi i one kojima iste nisu saopštene. Taj slučaj je i sa Jovanom Popović iz Kikinde, autorkom pesme „Bagra“, u kojoj ona otvoreno kritikuje aktuelnu vlast. Popovićeva je sprovedena u pritvor jer nije poštovala meru samoizolacije nakon povratka iz Crne Gore, a kako tvrdi, ista joj nije ni izrečena. Sa druge strane, nadležni tvrde da joj je usmeno rečeno, iako po zakonu, za takvu odluku trebalo bi da postoji i usmeni dokaz.

Država osetljiva na crkvu

Advokat Denis Bećirić takođe navodi da bi država trebalo da se izjasni o delovanju crkve u ovim trenucima.

„Trebalo bi da se i zdravstvo i tužilaštvo izjasne o ovoj situaciji. Ja se nešto ne razumem u medicinu, ali mi je normalno da se virus prenosi i kašikom. E sad, država je poprilično osetljiva kada je reč o crkvi i tu važe neka drugačija pravila. U svakom slučaju, trebalo bi da se izjasni o ovoj situaciji, odnosno da li za crkvu važe zabrane ili ne. Znači, ako važi zabrana okupljanja, da li to važi i za crkvu? Ako ne važi, neka objasne zašto?“, kaže Bećirić.

 

#related-news_1