Društvo sudija: Ministarka prihvatila razgovor o Ustavu

Hronika 02. jan. 202111:25 > 11:26
Podeli:
Maja Popović Foto:TANJUG/BIA/ ANA GENIC

Predsednica Društva sudija Srbije Snežana Bjelogrlić izjavila je da je to strukovno udruženje predložilo novoj ministarki pravde Maji Popović da održe sastanak, posle praznika, kako bi razgovarali o očekivanoj promeni Ustava, ali i drugim problemima vezanim za pravosuđe, što je ona i prihvatila.

„Sastanak smo predložili i predsedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću i predsedniku skupštinskog Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Vladimiru Đukanoviću i očekujemo njihov odgovor”, rekla je Bjelogrlić, u razgovoru za Betu.

Ona je navela da rešenja za promenu Ustava, u delu za pravosudje, koja je ranije uradilo ministarstvo pravde, „otvaraju nove mogućnosti političkog uticaja na sudstvo“ i da su još lošija od postojećih odredbi u njemu.

„To su predlozi koji se odnose na način izbora nesudijskog dela Visokog saveta sudstva (VSS) od strane Skupštine – odnosno petočlane komisije u čijem sastavu bi bili funkcioneri koje bira Skupština. Ti predlozi podrazumevaju i mogućnostčestog raspuštanja VSS, najvažnjeg pravosudnog tela koje bira sudije na trajni mandat, odlučuje o njihovom napredovanju i razrešenju“, precizirala je Bjelogrlić, govoreći o mogućem uticaju politike na pravosuđe.

Pročitajte još...

Takođe je ukazala da se predlozima „politizuje pravosuđe putem Pravosudne akademije, uspostavlja sudska praksa kao izvor prava“, uz konstataciju da je predloge radilo ministarstvo pravde iako je za izradu teksta izmene Ustava nadležna Skupština Srbije.

Kako je ocenila, do poboljšanja predloženih rešenja će izvesno morati da dođe, jer su primedbe došle ne samo od Društva sudija Srbije, „već i celokupne struke“, gde naročito izdvaja profesore Ustavnog prava, ali i od „relevantnih tela Saveta Evrope“.

„Predložena rešenja su toliko loša da se sve češće u stručnim krugovima, sa različitih strana, iznosi stav do koga je Društvo sudija Srbije odranije došlo, da je bolje da ne menjamo Ustav, nego da ga menjamo na taj način“, navela je Bjelogrlić, koja je nedavno izabrana u VSS, govoreći o institucionalnom okviru za pravosuđe.

Na pitanje da li nešto generalno zamera sudijama, Bjelogrlić je navela da joj se čini da su sudije zapale u jednu vrstu letargije.

„Činjenica je da pretežno radimo u teškim uslovima, preopterećeni, pritisnuti velikim obimom posla i rokovima, posao je stresan, neadekvatno smo plaćeni za svoj rad, bez uređenogradnopravnog statusa, često i bez neophodnih uslova rada, sasvim drugačije od ostalih državnih funkcionera”, rekla je Bjelogrlić, koja je je vršilac dužnosti predsednika Osnovnog suda u Ivanjici.

Međutim, kako je istakla, „to ne sme biti opravdanje za nesavestan rad i neprimereno ponašanje“.

„U razgovoru sa sudijama stalno ukazujemda se moramo odupreti tom stanju zamrlosti i trpeljivosti, da moramo biti svesni naše važne uloge u društvu inašeodgovornostii potrebe da svojim primerom utičemo pre svega na kolege, pa i na ostale, kako bi vratili dostojanstvo i ugled sudijskoj profesiji“, rekla je Bjelogrlić u razgovoru za Betu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar