Zaplena Foto:Uprava carina

U svom svakodnevnom poslu, kroz redovne i vanredne kontrole, službenici Carine se susreću sa najrazličitijim vidovima krijumčarenja, od kojih su mnogi povezani sa krajnje neobičnim mestima skrivanja na koja bi posumnjao samo iskusan i vešt profesionalac, saoptili su iz Uprave carine.

U svom svakodnevnom poslu, kroz redovne i vanredne kontrole, službenici Carine se susreću sa najrazličitijim vidovima krijumčarenja, od kojih su mnogi povezani sa krajnje neobičnim mestima skrivanja na koja bi posumnjao samo iskusan i vešt profesionalac.

Zaplena Foto:Uprava carina

Tako je u prethodnih nekoliko dana sprečen niz pokušaja da se prenošenje droge preko granice zakamuflira u predmetima poput teglica džema, senfa i ljutenice, baterijskoj lampi, pa čak i u puderu za stopala, dok su neprijavljeni zlatnici otkriveni u jednom termosu.

Carinski službenici su 11. jula 2024. godine na izlaznoj strani prelaza Gradina u vozilu stranih registarskih oznaka koje se iz Holandije kretalo ka Turskoj, u ručnom frižideru koji su putnici nosili sa sobom zatekli naizgled fabrički upakovan džem, senf i ljutenicu. Ubrzo je utvrđeno da su teglice sa hranom samo “maska“ za pokušaj krijumčarenja marihuane i hašiša.

Zaplena Foto:Uprava carina

Nekoliko dana ranije, na istom prelazu, otkriven je pokušaj krijumčarenja hašiša u unutrašnjosti baterijske lampe koju jedan putnik nije ispuštao iz ruku. Pošto je to izazvalo sumnju carinika, baterijska lampa je pregledana, a u njenoj unutrašnjosti, umesto baterije – otkriven grumen droge umotan u foliju.

Sličnan pokušaj zabeležen je i 10. jula 2024. godine na ulazu prelaza Kelebija, kada je otkriven pokušaj grupe mladih, koja je iz Švedske krenula ka Crnoj Gori, da nekoliko različitih vrsta droge (kokain, ketamin i kristal met) sakrije među stvarima, a tablete ekstazija – u puderu za stopala.

U večernjim časovima 11. jula 2024. godine na ulazu prelaza Horgoš, carinski službenici su kod putnika koji se iz Beča uputio ka Bugarskoj, pronašli termos ispunjen dukatima. Umesto da prijavi dragocenosti, putnik je u termos sakrio 69 zlatnika Franc Jozef, 11 dukata platine i 5 srebrnjaka.

Zaplena Foto:Uprava carina

Verovatno bi mnogo lakše bilo nabrojati mesta u vozilima ili na ljudskom telu gde baš nikada ništa nije pronađeno, jer su krijumčarenu robu carinici pronalazili i u vešu koji putnici nose na sebi, obući, čarapama, specijalnim pojasevima oko struka, jastucima, originalnim pakovanjima deterdženta, keksa, čaja i sokova, a početkom godine zabeležen je i slučaj skrivanja droge u bočicama od sapunice za pravljenje balončića.

VIDEO: Hapšenje zbog pranja novca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar