Foto: Profimedia.rs/Pritnscreen Youtube/Dnevna Doza/Zoran Lončarević

Sukob sa zakonom, optuženička klupa i krivične sankcije nisu zaobišli ni mnoge naše javne ličnosti, a u poslednje vreme, one se najčešće suočavaju sa optužbama za pedofiliju, posedovanje narkotika, a neretko čak i prevare i krađe.

Najaktuelniji je slučaj glumca Gorana Jevtića (41), koji je u oktobru prošle godine pravosnažno osuđen na 10 meseci zatvora zbog optužbi da je počinio nedozvoljene polne radnje nad, tada maloletnim, Lukom Krčevincem (20). Viši sud u Sombrou je doneo odluku da on ipak neće robijati u Kazneno-popravnom zavodu, već kod kuće.

Goran Jevtić, Foto: Medija centar Beograd

Jevtić je tvrdio da nije kriv, ali je sud odlučio da jeste obrazlažući svoju odluku time da je glumac bio svestan svojih postupaka.

Foto: Printscreen/Youtube/Dnevna Doza

Slične optužbe su stavljene na teret i dizajneru Darku Kostiću. On je uhapšen 2018. godine u ju­nu zbog su­m­nje da je se­k­sual­no uzne­mi­ra­vao ma­lo­le­t­nog uče­sni­ka mu­zi­č­kog šou-pro­gra­ma. Na­kon što je pri­ve­den, za seksualno uznemiravanje ga je pri­ja­vio još je­dan pu­no­le­t­ni mla­dić, ko­ji ga je op­tu­žio i za pro­da­ju na­r­ko­ti­ka. Kos­tić je zbog to­ga suo­čen i sa op­tu­žba­ma za de­lo omo­gu­ća­va­nja ko­n­zu­mi­ra­nja na­r­ko­ti­ka.

Katarina Rebrača, Foto: Profimedia.rs

Na listi poznatih sudskih mušterija našla se bivša manekenka i osni­vač Fo­n­da za pre­ve­n­ci­ju ra­ka do­j­ke ‚Katarina Rebrača. Ona je zajedno sa majkom i još dve saradnice uha­p­še­na 2010. zbog su­m­nje da je pri­svo­ji­la 37 mi­lio­na di­na­ra iz tog fo­n­da. U pri­tvo­ru je pro­ve­la ne­ko­li­ko me­se­ci, a su­d­ski pos­tu­pak tra­je već de­vet go­di­na. Su­đe­nje je ne­ko­li­ko pu­ta kre­ta­lo iz po­če­t­ka, da bi u ma­ju 2018. bi­la osu­đe­na na dve go­di­ne i 10 me­se­ci za­tvo­ra. Pre­su­du je uki­nuo Ape­la­cio­ni sud i na­lo­žio novo su­đe­nje. Re­bra­ča je od izbi­ja­nja afe­re tvr­di­la da je žr­tva i da joj je sve na­me­stio dr Ne­nad Bo­ro­je­vić, ne­ka­da­šnji na­če­l­nik on­ko­lo­gi­je, ko­ji se ubr­zo i sam na­šao pod istra­gom i op­tu­žbom u afe­ri „ci­tos­ta­ti­ci“. Bo­ro­je­vić je izvr­šio sa­mou­bi­stvo ve­ša­njem 2012.

Bane Sanšajn, Foto: Zoran Lončarević

Narko afera nije zaobišla ni poznatog repera Baneta Sanšajna koji je uhapšen 2012. godine kada je kod njega pronađeno šest paketića droge „spid“. Tokom hapšenja on je na­pao pri­pa­d­ni­ke In­te­r­ven­t­ne je­di­ni­ce, ko­ji su kod nje­ga pro­na­šli narkotike. To­kom in­te­r­ve­n­ci­je u bli­zi­ni Ade Ci­ga­n­li­je, on je dro­gu po­ku­šao da sa­kri­je u sti­snu­toj pe­sni­ci, a ka­da su po­li­ca­j­ci po­ku­ša­li na si­lu da je otvo­re, re­per ih je uda­rio. Nje­gov bra­ni­lac je na­kon ha­p­še­nja po­nu­dio su­du spo­ra­zum o priz­na­nju kri­vi­ce u za­me­nu za uslov­nu osu­du, ali to ni­je pri­hvaćeno. Ubr­zo je pred Tre­ćim su­dom ot­po­čeo pos­tu­pak, ali je pre­ki­nut no­vom po­nu­dom o spo­ra­zu­mu. Bo­jo­vić je ta­da pred­lo­žio da bu­de osu­đen na ku­ć­ni za­tvor, što je tu­ži­la­štvo pri­hva­ti­lo.

Zarko Lausević, Foto Zoran Loncarevic

 

Ipak, prva asocijacija na poznatu ličnost na optuženičkoj klupi, mnogima je proslavljeni glumac Žarko Laušević. Laušević je bio osuđen na 13 godina zatvora zbog ubistva Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, dok je Andriju Kažića teško ranio. Zločin se dogodio u Podgorici jula 1993. a njegova odbrana insistirala je na tome da je zločin počinio u nužnoj samoodbrani. Posle ukinute presude od 15 godina zatvora, Laušević je u ponovljenom postupku osuđen na četiri, nakon čega je ubrzo napustio zemlju i otišao u Njujork. Konačna presuda bila je 13 godina, a glumca je po povratku u Srbiju pomilovao tadašnji predsednik Boris Tadić.