Spasioci krenuli u pomoć izletnicima na Stolovima
Foto:Gorska služba spasavanja

Gorska služba spasavanja na Kosovu saopštila je detalje akcije nakon spasavanja pripadnika britanske ambasade, koji je povređen na Šar-planini.

Službe spasavanja na Kosovu saopštile su detalje od momenta kada su dobili telefonski poziv za pomoć, do kada je član Ambasade upućen u lekarsku pomoć.

Prema navodima, poziv za pomoć je primljen u 14.20 sati, uz navode da se desila nesreća u rejonu ski centra Brezovica. Obaveštena je kosovska policija i započeto je spasavanje. Srećom, službe spasavanja uspele su da stupe u kontakt sa povređenim, koji je poslao koordinate gde se nalazi. S lakoćom se stupilo u kontakt, navode, sa drugom osobom koja je bila u pratnji diplomate, ali mu nije imala pristup. Obojici je, dodaju, telefonom savetovano da ostanu mirni i rečeno im je o drugim bezbednosnim elementima.

FOTO: Gorska služba spasavanja

U brzoj koordinaciji sa policijom i ski centrom, omogućeno je prevezivanje gorskih spasilaca žičarom do najviše tačke, dok je druga ekipa krenula da se penje do povređenih sa opremom za pomoć i evakuaciju sa zemlje.

U međuvremenu, ekipe vatrogasaca iz Štrpca su počele da pružaju podršku i približavaju se tom području. Povređeni je lociran u 16.25 na mestu zvanom crvena stena, koji se, nažalost, skliznuo niz planinu oko 450 m.

Pročitajte još:

Povređeni diplomata je evakuisan vazdušnim prevozom. Stigao je helikopter Kfora, koji je prevezao povređenog, kako bi dobio lekarsku pomoć.

BONUS VIDEO: Gorska služba spasavanja – Kako je spasen teško povređeni skijaš

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar