Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs/Facebook

Sektor unutrašnje kontrole (SUK) MUP Srbije ispituje slučaj nasilne smrti Dalibora Dragijevića, brata osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić, koji je preminuo tokom policijskog pritvora. Iako je MUP tvrdio da je njemu iznenada pozlilo kobnog dana, obdukcijom je utvrđeno da je reč o nasilnoj smrti, a prema nezvaničnim saznanjima Nova.rs, policijski službenici su Dragijevića tog dana vodili na nekoliko lokacija kako bi im pokazao gde je telo deteta i tom prilikom su ga tukli.

Dalibor Dragijević je priveden 6. aprila, u subotu, zbog sumnje da je, nakon izvršenog krivičnog dela, pomogao deset godina starijem bratu Dejanu, koji je osumnjičen za teško ubistvo dvogodišnje Danke Ilić.

Pročitajte još:

Kako se navodilo u saopštenju, njemu je tada određeno policijsko zadržavanje do 48 sati, da bi u nedelju ujutru javnost bila obaveštena da je Dragijević preminuo u policijskoj stanici. U saopštenju MUP je tvrdio da je Dragijeviću iznenada pozlilo, te da su lekari mogli samo da konstatuju njegovu smrti.

Dalibor Dragijević Foto:Facebook

Telo Dragijevića je potom poslato na odbukciju koja je pokazala da je on umro nasilnom smrću. U sudsko-medicinskom nalazu, u koji je Radar.rs imao uvid, konstatovane su brojne povrede po telu Dragijevića, a ove okolnosti otvorile su pitanje policijske torture kojoj je Dragijević kobnog dana bio izložen.

Prema nezvaničnim saznanjima Nova.rs, kobnog dana on je vođen na nekoliko lokacija kako bi pokazao gde su navodno sklonili telo. Dragijević je tvrdio da ne zna gde je telo, a navodno su ga policijski službenici tukli kako bi dobili informaciju.

Prema našim informacijama, Dragijevića su pripadnici MUP-a tukli, između ostalog, i ispod Zlotskog mosta.

Potraga za telom ubijene dvogodišnje Danke Ilić Foto: M.M./ATAImages

Ceo slučaj ispituje Više javno tužilaštvo u Nišu, a čekaju se njihovi naredni potezi.

Zasad nijedan policijski službenik nije priveden zbog nasilne smrti Dragijevića tokom policijskog zadržavanja u stanici.

Više od mesec dana je prošlo od smrti Dragijevića, a gotovo da nema nikakvih konkretnih poteza nadležnih organa.

Jedino što je poznato jeste da SUK ispituje ceo slučaj, a oni su, prema nezvaničnim saznanjima Nova.rs, tražili suspenziju trojice službenika koji su kobnog dana ispitivali Dragijevića u policijskoj stanici u Boru.

Niz nepravilnosti

Smrt Dragijevića otvorila je pitanje niza nepravilnosti kada je reč o postupanju u slučaju Dragijevića. Dragijević je ispitivan bez prisustva advokata što zakonom nije smelo da se dogodi, pogovoto što mu je određeno zadržavanje.

Pročitajte još:

Portal Nova.rs već je pisao u nizu nepravilnosti u slučaju policijskog postupanja prema Dragijeviću.

„Ako organi reda sumnjiče neku osobu za izvršenje nekog krivičnog dela, i smatraju da im je potrebno vremena da o tome prikupe dokaze, posle hapšenja ili tokom informativnog razgovora mogu da donesu odluku da zadrže to lice, ali ne više od 48 sati. O tome moraju da donesu rešenje, koje mora da se uruče pomenutom licu, i na koje ima pravo da se žali. Od trenutka kada to rešenje bude doneto, mora da ima branioca — ako to lice nije u mogućnosti da ga obezbedi, biće mu dodeljen branilac po službenoj dužnosti“, objasnio je ranije izvor Nova.rs.

Potraga za telom ubijene dvogodišnje Danke Ilić Foto: M.M./ATAImages

Potom je ukazao na još jednu bitnu okolnost.

„Od trenutka donošenja rešenja o zadržavanju, mora da ima branioca. Ukoliko ga ne obezbedi, biće mu dodeljen branilac po službenoj dužnosti. Mogu da to lice zadrže isključivo na osnovu pismene odluke. Kada se neko lice nalazi u stanici posle privođenja ili na razgovoru, ima pravo da pita da li nameravaju da ga zadrže i da traže da mu pokažu rešenje ako je odgovor potvrdan. Rešenje o zadržavanju moraju da donesu najkasnije u roku od dva sata i moraju da ga uruče. U rešenju mora da bude navedeno za šta terete pomenuto lice, na osnovu čega, dan i sat hapšenja ili odazivanja pozivu na razgovor, i to je trenutak od kog se računa početak zadržavanja“, dodao je.

VIDEO: Nema DNK tragova male Danke?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare