Dijana Hrkalović
Dijana Hrkalović Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Nakon što je kao novog advokata angažovala Vladimira Đukanovića, funkcionera Srpske napredne stranke (SNS), bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović obrisala je sa svog Instagram naloga sve postavljene slike, ali i otpratila sve ljude, sem predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Bivša sekretarka MUP, koja je ranijih godina bila strah i trepet u srpskoj policiji, nakon spektakularnog hapšenja, a kako ga je vlast predstavila, ostala je verna partiji čiji je i dalje član, ali i i predsedniku države.

I dok su se mnogobrojni visoki funkcioneri ograđivali od Hrkalović nakon hapšenja, bivša državna sekretarka MUP ostala je nema na optužbe koje su pljuštale na njen račun. Čak i u trenucima kada je bilo jasno da su joj leđa okrenuli dojučerašnji saborci iz strane, Hrkalović je ostajala dosledna odluci da o SNS-u, ali i poslovima koje je radila u ime vlasti, ništa ne govori.

Iako je jasno da je Hrkalović, tokom boravka u MUP, bila samo jedna karika u lancu, te da je samo izvršavala naređenja koja su joj izdata, nijedan od visokih funkcionera vlasti nije se našao sa njom na optuženičkoj klubi. Gotovo ne oni koji su morali da znaju sve njene poteze, koje je povlačila u policiji.

Nebojša Stefanović Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Tokom svog boravka u MUP bila je najbliža saradnica ministra odbrane, tada policije, Nebojše Stefanovića, koji se, takođe, ogradio od nje nakon privođenja.

„Dijana Hrkalović je na moj predlog izabrana za državnog sekretara MUP-a, što je potpuno jasno i što sam više puta javno i rekao. Kao što sam predlagao i postavljenja drugih funkcionera Ministarstva koje sam vodio, a koje je ministar ovlašćen zakonom da predlaže“, rekao je Stefanović pre nekoliko meseci.

Dok su joj gotovo sve stranačke kolege okrenule leđa, izneseći raznorazne optužbe na njen račun, Hrkalović je ostala dosledna odluci da ne prekrši zavet ćutanja.

Odluku da ostane dosledna SNS možda najbolje je ilustrovao njen, sada bivši advokat, Sead Spahović u intervjuu za Vreme, nazvavši je partijskim vojnikom. On je istakao da Hrkalovićeva ne dozvoljava da se o Vučiću i Stefanoviću kaže ijedna loša reč.

„Hrkalovićeva je, iznad svega, vojnik partije. Ona i sada bezgranično veruje Vučiću i Stefanoviću, ne dozvoljava da se bilo šta loše kaže za njih dvojicu ili Srpsku naprednu stranku. Dijana misli da je Vučić genije i da je ona uhapšena greškom ili zbog pritisaka iz inostranstva. Nema te sile koja će Hrkalovićevu da natera da kaže bilo šta protiv vlasti. Mislim da su oni napravili veliku grešku što su se nje odrekli,l jer ona tu politiku prihvata iskreno, kao što je tu politiku bez pogovora i sprovodila“, izjavio je Spahović.

Sead Spahović Foto: N1

Spahović je tom prilikom istakao i da je Hrkalovićevu na mesto državne sekretarke MUP neko doveo, ali i postavio pitanje ko bi to mogao da bude. Potom se osvrnuo na navode ministra odbrane, ranije policije, Stefanovića, koji je izjavio da on Hrkalovićevoj ništa nezakonito nije naređivao da radi, te da ako je do toga došlo, ona je to činila na svoju ruku.

„Stefanović, na prvi pogled, preuzima odgovornost za Hrkalovićevu. Dodaje, međutim, i da joj nikada nije naložio da uradi nešto nezakonito i tako ujedno iznosi svoju odbranu. Šta on zapravo saopštava? Kaže, u stvari da ako je Hrkalovićeva nešto pogrešno radila, to je ona preduzimala na svoju ruku. A to, prema mom mišljenju, nije korektno prema njoj, niti je istina. Međutim, Stefanović na ovaj način skida sa sebe svaku odgovornost, jer u krivičnom pravu ne postoji objektivna odgovornost. To što je rekao da je on nju doveo u MUP nije krivično delo. Dovoljno je, doduše, za političku odgovornost koju Stefanović preuzima na sebe. Na prvi pogled, on to radi bez ikakve potrebe jer odluku o postavljanju državnog sekretara donosi Vlada Srbije, a ne ministar unutrašnjih poslova. Drugo, ako je tačno da je zakon menjan da bi ona mogla da bude državni sekretar jer nije ispunjavala uslove, onda je u njenom imenovanju učestvovala i republička skupština, kao zakonodavno telo. Skupština, priznaćete, nije pod kontrolom gradskog odbora SNS“, rekao je Spahović.

Pročitajte još:

Ističe da je Hrkalović i dalje član vladajuće Srpske napredne stranke.

„Ne smemo da zaboravimo da je Dijana Hrkalović i u ovom trenutku član Srpske napredne stranke. Koliko ja znam, nije isključena iz SNS. Hrkalovićeva je, dakle, u MUP došla kao partijski kadar, neka vrsta „stranačkog talibana“ kakvih imate u svakom ministarstvu, opštini ili preduzeću. Sa druge strane, naprednjaci su karakteristični po tome da se kod njih vlada neformalno. Zato se kod nas retko kad pita onaj ko ima neku funkciju. Uvek odluke donosi neko drugi. Postoji ta dupla, neformalna linija vlasti koja zapravo odlučuje“, rekao je Spahović za „Vreme“.

Dijana Hrkalović, koja je inače doktor psihologije, svojevremeno je važila za desnu ruku bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića, čije je delovanje često izlazilo iz okvira funkcije državnog sekretara. Za njeno ime do danas su ostale vezane mnogobrojne afere, zbog čega u javnosti nikada nije uživala pretrani ugled.

U policiju je došla u aprilu 2014. godine na mesto zamenika šefa kabineta ministra, iz Bezbednosno-informativne agencije (BIA). Godinu dana kasnije postala je sekretar UKP-a, a za državnu sekretarku je izabrana u julu 2017. godine.

Hrkalović se u maju 2019. godine povukli iz MUP-a, zbog, kako je saopšteno, „drugih obaveza koje će preuzeti“.

Izbori u Lučanima

Da je verna svojoj stranci videlo se i 2018. godine kada je poslate u Lučane, da smiri tenzije između vlasti i opozicije na biračkim mestima. Njen dolazak obeležio je i verbalni sukob sa političarem Boškom Obradovićem.

Za njen odlazak odgovornost je preuzeo tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović.

***

BONUS video: Uspon i pad Dijane Hrkalović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram