Foto:Vesna Lalić/Nova.rs; Aleksa Momčilović/Nova.rs; shutterstock; privatna arhiva

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je da je u postupku kontrole institucija, povodom slučaja zarobljene devojčice, do sada stiglo samo obaveštenje iz Doma zdravlja "Zvezdara“ u kojem se navodi da devojčica nikada nije bila u tom domu zdravlja, da nije evidentirana, niti vakcinisana.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je hitan postupak kontrole više institucija povodom slučaja osmogodišnje devojčice, koju je otac držao zarobljenu u stanu.

Do sada je, kaže, samo stiglo obaveštenje iz Doma zdravlja „Zezdara“ u kojem se navodi da devojčica nikada nije bila u tom domu zdravlja, da nije evidentirana, niti vakcinisana, piše RTS.

Prvi put je, navodi se, tamo prispela kada je praktično nađena i po pregledu upućena u Tiršovu, rekao je Zaštitnik, gostujući u Beogradskoj hronici

Očekuje da sutra dobije izveštaj od Doma zdravlja „Palilula“ gde je prethodno devojčica prethodno boravila.

Zaštitnik kaže da je 15 dana rok do kojeg nadležne institucije treba da odgovore, ali da očekuje da će to ići brže, jer je u pitanju hitan slučaj.

Istakao je da je postupak kontrole pokrenuo kako bi se utvrdilo ko je sve u tom lancu odgovoran za stanje devojčice u kojem je bila.

„Mi radimo na osnovu dokazanih činjenica, od onoga šta su naveli oni kojima smo se obratili, šta se od toga može smatrati verodostojnim. Ukoliko smatramao da nije, idemo dalje i tražimo ono što smatramo da su izostavili namerno ili nenamerno da bi dobili prave činjenice koje su dokazive“, rekao je Zaštitnik.

Po našim zakonima, svi koji dođu u kontakt sa detetom mogu da prijave ukoliko im bilo šta deluje sumnjivo – i lekari doma zdravlja i zaposleni u vrtiću ili školi, čak i građani.

PROČITAJTE JOŠ

„Treba da utvdimo da li su komšije prijavile nešto, da li u policiji postoji prijava, a onda proveravamo kako je policija reagovala na te pritužbe“, kaže Zaštitnik.

Prema njegovim rečima, činjenica je da devojčica nije išla u školu, ali lokalna samouprava je dužna da, kada dete trebe da krene u školu, da do kraja februara obavesti školu, a škola je dužna da, u slučaju da dete nije upisano, 15 dana pre nego što počne nastava, da obavestri jedinicu lokalne samouprave.

„Vrlo je važno kako mediji izveštavaju o deci“

Dok se čekaju odgovori, u javnosti priča sve više zadire u privatnost porodice.

Od medijskih kuća veoma zavisi koliko će dete biti sekundarno viktimizovano, rekao je Zaštitnik i naveo primer devojčice koja je doživela teško nasilje i koja mu je, kako kaže, rekla da je mnogo teže doživela ono što je bilo u medijima nekoliko nedelja, nego ono što je doživela od nasilnika.

„Vrlo je važno kako mediji izveštavaju o deci, jer posledice mogu da budu do kraja života“, rekao je Pašalić.

„Mi tražimo da se u Zakonu deca tretiraju kao žrtve nasilja iako ga nisu direktono doživala nego su bili samo posmatrači. Ako dete gleda nasilje, bez obzira da li su u pitanju roditenji ili partneri, otvara drugi krug nasilja i identifikuje se ili sa nasilnikom ili žrtvom, i onda tome kraja nema“, rekao je Pašalić.

Muškarac osumnjičen da je držao ćerku zatočenu u stanu na Zvezdari saslušan je danas u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu i određen mu je pritvor, do 30 dana.

BONUS VIDEO: Napuštena zgrada na Zvezdari

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare