Foto: Shutterstock

Dalibor M. Iz doljevačkog sela Pukovac osuđen je devet godina i tri meseca zatvora a njegov komšija Milan I. na četiri godine i sedam meseci zbog otmice, prinude u pokušaju u saizvršilaštvu i neovlašćenog držanja opojnih droga.

Njih dvojica završii su iza rešetaka zbog nesvakidašnje kriminalne rabote u čijem se centru nalazio slovenački državljanin D.G. koji se krajem prošle godine pod još nerazjašnjenim okolnostima našao u okolini Doljevca. Ono što je izvesno je da je imao nameru da trguje narkoticima zbog čega se protiv njega sada vodi postupak pred Višim sudom u Nišu, pa se pretpostavlja da je to zasmetalo Milanu i Daliboru koji su ovejani kriminalci, što je dovelo do niza događaja koji su za posledicu imali njihovu osudu na višegodišnju robiju.

PROČITAJTE JOŠ

Kako je utvrđeno tokom sudskog postupka, Milan I. je sa Slovencem najpre bio u prijateljskim odnosima pa mu je čak našao smeštaj kod svog poznanika Z.P., zamolivši ga da kod njega ostane nekoliko dana dok se ne snađe. To je bio jedini razlog što je nesrećni čovek samo nekoliko dana kasnije prošao pravu golgotu jer su mu Dalibor i Milan zbog tog istog Slovenca pretili ubistvom i pretukli ga.

Sve se to desilo u noći između 2. i 3. decembra 2022. godine, kada su prema svedočenju Z.P. Milan i Dalibor došli u njegovu kuću ljuti i sa sobom odvezli Slovenca. Tukli su ga i maltretirali ali je on uspeo da im umakne i sa benzinske pumpe pozove policiju. Verujući da se vratio kući, Dalibor i Milan su ponovo došli kod slovenčevog stanodavca Z.P. i tada su počele njegove muke.

Njih dvojica su sa još jednim N.N. licem Z.P. pitali gde je Slovenac a kada im je on kazao da ga nije video nakon što su ga odveli, preteći mu pištoljem (za koji na sudu nije mogao da se izjasni da li je bio pravi), naterali ga da uđe u njihovo vozilo „BMW“. Sve vreme su ga pitali da li je Slovencu pričao nešto o njihovim poslovima i „robi“, a kako je posvedočio Z.P. dok su ga vozili Dalibor je od Milana zatražio pištolj i zapretio da će mu pucati u glavu. Zatim su se zaustavili na jednoj njivi, izvukli ga iz kola gde ga je Dalibor dva puta udario staklenom flašom u glavu koja je od udaraca pukla dok ga je Milan držao na nišanu i pretio mu rečima:

Foto: Shutterstock/Wirestock Creators

“Pokušaš li bilo šta, pucaću“. Kada je Z.G. od zadobijenih udaraca pao na zemlju, tukli su ga rukama i nogama sve vreme tražeči informacije o Slovencu, a kada su shvatili da on stvarno ništa ne zna, ostavili su ga na njivi. Pretučeni čovek je otišao do benzinske pumpe i pozvao Hitnu pomoć koja je obavestila policiju. On je najpre sve ispričao organima gonjenja što je učinio i Slovenac, ali su kasnije obojica promenili iskaze i prestali da terete Dalibora i Milana. Slovenac je čak tvrdio da je povrede zadobio u saobraćajnoj nesreći te da nije bio sasvim pri sebi kada je sa benzinske pumpe zvao policiju i prijavio da su ga ova dvojica pretukla. Međutim, sud je smatrao da su iskaze promenili zbog straha od optuženih te da ima dovoljno dokaza da su Dalibor i Milan učinili ono za šta se terete.

Osnovni sud u Nišu je zbog toga Dalibora osudio za protivpravno lišenje slobode u saizvršilaštvu na dve godine zatvora, za prinudu u pokušaju u saizvršilaštvu na dve godine i 11 meseci a za svako od tri dela neovlašćenog držanja opojnih droga po 1 godinu i osam meseci pa mu je izrećena jedinstvena kazna od devet godina i tri meseca. Milan je zbog otmice i držanja droge dobio po godinu i po a zbog prinude u pokušaju dve godine pa je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od četiri godine i sedam meseci.

Obrazlažući visinu kazni Osnovni sud je naveo da su uzete u obzir otežavajuće okolnosti koje se ogledaju u konstantnoj kriminalnoj aktivmosti kod Dalibora kod kriivičnih dela sa elementima nasilja a kod Milana zbog narkotika i njihova višestruka osuđivanost Takođe, kao otežavajuća okolnost uzet je u obzir i način izvršenja dela, da je ono učinjeno tokom noći, da je oštećeni odveden na nepoznatu okaciju gde je tučen i nanete su mu patnje.

Dalibor i Milan su na suđenju negirali krivicu za otmicu i pokušaj prinude ali su priznali odgovornost za držanje droge. Milan nije negirao ni da je nakon hapšenja, prilikom odvoženja u pritvorsku jedinicu KPZ Ni, sa sobom pomeo 0.40 grama kokaina koji su mu pronađeni u kesi sa papućama.

Ovo je prvostepena presuda na kojusu se žalili Osnovno javno tužilaštvo koje je za Dalibora tražilo ukupnu kaznu od 12 godina i 10 meseci za Milana 9 godina i 10 meseci kao i njihovi branioci. Pravnosnažnu odluku po njihovim žalbama doneće niški Viši sud a obojica optuženih se za to vreme nalaze u pritvoru.

BONUS VIDEO: Ubistvo u Zemunu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar