Paljenje baklji huligana na krovovima zgrada u gradovima širom zemlje već nekoliko dana ne jenjava, a po svemu sudeći, vidno uznemiravanje građana i stanara istih, proći će bez ikakvih posledica. Advokat Ivan Ninić u razgovoru za portal Nova.rs ističe da je pomenuta "akcija" samo jedan u nizu državnih projekata, vešto i manupulativno organizovanih, kao i da nimalo nije slučajno što su za huligansku podršku izabrani baš krovovi višespratnica.

„Ko paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana – kazniće se novčnom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 časova. Ko ovaj prekršaj izvrši u grupi od tri i više lica – kazniće se zatvorom od 30 do 60 dana“ navodi se u Zakonu o javnom redu i miru, koji se u Srbiji, očigledno, selektivno sprovodi, bar kada je reč o navijačima.

Advokat Ivan Ninić za naš portal kaže da iza dešavanja koja proteklih dana potresaju javnost u Srbiji očigledno stoji sama država koja ih je i poslala da divljaju, te je naivno očekivati da će ovi huligani biti identifikovani ili procesuirani.

„Građani ne smeju da imaju iluzije o tome da će pomenuti huligani biti identifikovati i da će dobiti prekršajne ili krivične prijave, jer se to neće desiti. Njih je država logistički podržala, jer ako vas neko organizuje, doveze do određenog mesta, kaže vam šta da uradite i da za to nećete snositi posledice, onda vam je ona dala alibi. Laički rečeno: „Ne brini, država stoji iza tebe““, ističe advokat.

Foto: N1/ Ivan Ninić

Kako navodi, očigledno je da je neko veoma vodio računa o načinu na koji će se ove bakljade sprovesti u delo.

„Ovde se vrlo vešto i manipulativno vodilo računa da pomenuta akcija ne bude na javnoj površini. Taj krov stambene zgrade je imovina stambene zajednice kao pravnog lica i to zajednička svojina svih vlasnika stanova. Mislim da onaj ko se dosetio ove ideje, osim što je hteo da ima vizuelni i zvučni efekat i da pošalje jednu sliku da je SNS dominanta opcija, čini mi se da su vodili računa o tome kako da eliminišu prekršajno i krivično postojanja dela“, navodi Ninić i dodaje:

„To će učiniti tako što će potom reći da su se pojedini stanari, kao i neki upravnici, saglasili da se ta akcija realiziju na krovovima njihovih zgrada koje ne predstavljaju javnu površinu. Ovakvim paljevinama vi ugrožavate objekat, stanare, njihovu imovinu, ali i što je najbitnije, ljude ispod zgrade, odnosno njihove živote. Ipak, ne čudi me izostanak reakcije nadležnih organa, jer je neko sve ovo neko morao da organizuje, a jasno je i ko“, dodaje pravnik.

Bakljade na krovovima zgrada širom Beograda, ali i ostalih gradova, od srede ne prestaju da šokiraju javnost u Srbiji. Zasad nije poznato ko je pomenutim osobama omogućio kretanje tokom policijskog časa u Srbiji i ulaske u stambene zgrade, što je rezultiralo činjenicom da su čak pojedini stanari pokušali da se obračunaju sa pomenutim grupama mladića.

Tako su stanari zgrade na Karaburmi u četvrtak oterali nepoznate osobe sa krova tog objekta. Advokat Ninić ističe da je u svemu ovome zabrinjavajuće i to kako će se sada država revanširati i zahvaliti tim mladim momcima za ovakvu podršku.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bs/Aleksandar Vučić

„Ovo je jedna simbioza dnevne politike i huliganstva, koja je zabrinjavajuća jer ugrožava pravni poredak ove države i potvrđuje prave razloge zbog kojih je ranije predsednik Aleksandar Vučić govorio da „ne postoji društveni konsenzus i da ne postoji dovoljno snage da se država obračuna sa huliganima“. Zapravo tek sad vidimo da je država ove rizične grupe „uljuljkala“ jer joj njihova logistika treba u obračunu sa neistomišljenicima“, dodaje pravnik.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare