Foto: NOVA S

Zbog čega je "služba" u Srbiji i dalje mistifikovana. Da li je reč o Udbi ili DB-u, da li je reč o Ozni, špijunaži, u emisiji "Među nama" govorili su novinar Vojislav Tufegdžić i kriminolog Dobrivoje Radovanović.

Povod za temu i priču je slučaj sudije Simeunovića, koji je nestao tog 6. oktobra, a koji su kasnije zaboravili svi da ispitaju, posebno ljudi, koji mu, kako kažu, duguju život. Na pitanje, šta je to što mistifikuje priču o Državnoj bezbednosti, Radovanović je rekao:

„Tu ima jako puno mitova, ali i jako puno stvarnosti. Na žalost, te dve stvari su kod službe pomešani. Čak i oni sami podgrevaju te mitove, tako da je više mitova nego stvarnosti, ali ono što nju kvalifikuje jeste čuvanje režima koji postoji unutar države od 1944. Država postavlja svog čoveka od poverenja i u službi su pokorni svi tome i oni imaju mehanizme pokornosi, a on čuva vladara i stranku na vlasti. Oni i jedni druge međusobno čuvaju. U SD se nije mnogo promenilo od Slobodana Miloševića do danas“.

Vojislav Tugegdžić, novinar koji je istraživao brojna nerešena ubistva u Srbiji, kaže da mi živimo u decenijama, gde se prošlo tretira kao da toga nema.

„Da zanemarimo kriminalističke obračune iz 1990- tih postoji niz ubistava sudije Simeunovića, Pavla Bulatovića ministra vojske, oficira policije, prvog među njima Radovana Stojčića Badže, imate Žiku Petroviča, imate Kundaka. Ta saopštenja iz tog vremena su ekstremno nenormalna, da je ubijen zbog ideologije. Sve je to gurnuto ispod tepiha. Ovo nije bilo bitno ni jednoj, ni drugoj, ni trećoj vlasti….“, rekao je Tufegdžić.

O čemu su gosti još govorili pogledajte u emisiji „Među nama“:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar