Mirjana Menković Foto:Vesna Lalić

Bivša direktorka Etnografskog muzeja Mirjana Menković, osuđena je na godinu i po dana zatvora danas u Specijalnom sudu zbog zloupotrebe položaja.

Mirjana Menković Foto:Goran Srdanov

Pripadnici MUP-a, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, uhapsili su je zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivična dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama, navedeno je u saopštenju na sajtu MUP-a.

Navodi se da je oštetila muzej za više miliona.

Osim nje, okrivljena je i Branka Dedović takođe bivša zaposlena u Etnografskom muzeju zbog dela zloupotreba službenog položaja. Ona je dobila kaznu od 5 meseci zatvora, a koja će se izvršiti u prostorijama u kojima okrivljena stanuje, bez elektronskog nadzora.

Na osnovu člana 85 KZ okrivljenoj Mirjani Menković izrečena je mera bezbednosti zabrane vršenja poziva kao imenovano ili postavljeno lice u državnim organima u trajanju od 3 godine, računajući od pravnosnažnosti presude, s tim da se vreme provedeno u zatvoru ne uračunava u vreme trajanja izrečene mere.

Takođe, na osnovu odredbe člana 258 okrivljena Mirjana Menković da na ime imovinskopravnog zahteva plati oštećenom Etnografskom muzeju u Beogradu – Ustanovi kulture od nacionalnog značaja novčani iznos od 7.787.101,00 dinara, a okrivljena Ranka Dedović da na ime imovinskopravnog zahteva plati oštećenom Etnografskom muzeju u Beogradu – Ustanovi kulture od nacionalnog značaja novčani iznos od 284.341,41 dinara, kao i da okrivljene Mirjana Menković i Ranka Dedović na ime imovinskopravnog zahteva solidarno plate oštećenom Etnografskom muzeju u Beogradu – Ustanovi kulture od nacionalnog značaja novčani iznos od 607.939,76 dinara, a sve u roku od 60 (šezdeset) dana od dana pravnosnažnosti presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Mirjana Menković Foto:E-Stock_aleksandar_baclija

Protiv ove presude stranke u krivičnom postupku mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

 

BONUS VIDEO: Uhapšen Veljko Belivuk

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare