Foto:Shutterstock/ironwas

Direktor rudnika mrkog uglja "Štavalj" kod Sjenice Mensud Turković izjavio je danas da je grupa od šest rudara jutros ušla u nedovoljno provetrenu prostoriju, u jami na 210 metara ispod zemlje, u kojoj je bio povećan procenat ugljen-dioksida koji im je izazavao zdravstvene tegobe.

„Treća smena je iz te osnovne prostorije izašla bez problema. U tom delu su ranije završeni radovi na iskopavanju uglja pa je trebalo da se povlači oprema i prebaci u drugi deo rudnika. Rudari su došli da povlače opremu iz neprovetrene prostorije i nagutali se ugljen-dioksida jer je bio smanjen procenat kisonika“, rekao je Turković novinarima.

On je istakao da su četvorica rudara posle zdravstenog pregleda puštena na kućno lečenje, a još se prati stanje dvojice radnika.

Po protokolu neophodno je da se po završetku radova prostorija sat vremena provetri, a rudarska inspekcija će, kako je rekao Turković, utvrditi ko nije proverio da li je prostorija provetrena.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović hitno je naložila vanredni inspekcijski nadzor o uzrocima i okolnostima zbog kojih je došlo do ugrožavanja zdravlja šestoro rudara u rudniku uglja „Štavalj“.

U sjenički Dom zdravlja jutros su se javila šestorica rudara rudnika „Štavalj“, sa simptomima trovanja gasom, a proizvodnja u tom delu rudnika je obustavljena.

***

BONUS VIDEO – Advokat Stojanović: Odgovorna lica koja su naredila nebezbedan rad rudara treba da snose krivicu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar