Vladimir Rebić tokom danasnje konferencije za novinare
Vladimir Rebić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Direktor policije Vladimir Rebić održao je danas konferenciju za medije na kojoj se saopštio da je nakon četvrtog protesta pred Skupštinom Srbije, uhapšen 71 huligan, kao i da je povređeno 14 policajaca. On se osvrnuo i na to da li je tokom intervencije policija upotrebila prekomernu silu, rekavši da će postupanje pojedinih službenika biti ispitano.

„Povod je sinoćnih brutalnih napada na službenike policije, ali i na štićeni objekat doma Narodne skupštine u Beogradu. Hronološki da podsetim kako se sve desilo, neprijavljeni javni skup koji je, kasnije eskalirao u nasilje nezapamćenih razmera, počeo je negde oko 18 sati, u prisustvu oko 3,000 građana. U početku je ovaj skup tekao mirno, ali su zato negde posle 20 sati usledile prvo baklje, a zatim su demonstranti bačeli da bacaju kamenice prema domu Narodne skupštine“, rekao je Rebić.

On je dodao da situacija eskalirala oko 21 sati.

„Oko 21.20 jedan dan demonstranata je preskočio zaštitnu ogradu i počeo kamenjem da zasipa vrata, prozore, lome video-nadzor. Da napomenem samo, da sam u pripremi očekivanog događaja, dao nalog načelniku PU Beograd Milanu Staniću da policijski službenici koji učestvuju u obezbeđenju ovog događaja, imaju naredbu da budu maksimalno uzdržani i da fizičku snagu, odnosno svoja policijska ovlašćenja, primene tek kada više ne postoji drugi način da se spreči ono što se sinoć dogodilo“, rekao je direktor policije.

Rebić je rekao da su policijski službenici izašli ispred Skupštine tek kada je bilo očigledno da demonstranti prete da uđu u objekat.

„Oni su tada izašli i svojim telima potisli demonstranti. U tom trenutnu još uvek nije bilo upotrebe fizičke snage prema njima, međutim, huligani su nastavili sa napadama, bacali su kamenice, flaše prema policiji i u jednom trenutku su čak počeli da koriste i suzavac. Tek kada su pocijski službenici do te mere bili ugroženi, primenili su primenu fizičku snagu i uz upotrebu suzavca vrlo brzo i efikasno uspostavili javni red i mir“, rekao  je Rebić.

Epilog je bio, kako je rekao, povređenih 14 policajaca, ali i 71 uhapšenih huligana. On se osvrnuo i na hapšenja stranih državljana tokom nereda ispred Skupštine Srbije.

„Hoću da kažem, od početka nasilnih protesta, povređeno je 130 policajaca, a ima veći broj kolega koji su pretrpeli povrede, ali su zbog kolegijalnosti ostali sa svojim kolegama. Među uhapšenim je poznati ultimet fajter, posebno zabrinjava što ima i inostranih državaljana, Crna Gora, BiH, Velika Britanija, Tunis. Ušli su u Srbiju, dali smo im gostoprimstvo, a oni su došli da ruše i napadaju policiju. Jedan državljanin CG je pošao u provod sa šlemom.  Očigledno da će ova umešanost stranih faktora inicirati da policija sa službama bezbednosti Srbije, danas u toku dana, savlada širu sliku svega i da pokušamo sveobuhvatnije da procenimo uticaj stranog elementa na radikalizaciju ovih protesta“, istakao je Rebić.

Vladimir Rebić tokom danasnje konferencije za novinare
Vladimir Rebić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

On se osvrnuo i na postupanje policijskih službenika tokom nereda.

„Izuzetno sam ponosan na policijske službenike, na profesionalno postupanje tokom sinoćnih događaja, pre svega, na uzdržanost koju su pokazali, dok nisu primenili fizičku snagu. Gotovo dva i po sata su trajali neprestani napadi huligana na policajce. Izlažu svoj život i telo riziku da ne bi imali sutra pritiske kako je policija nasilna, kako tuče nedužne građane. Da li su ovo nedužni građani, vi sami procenite“, istakao je Rebić.

Nakon obraćanja, Rebić je upitan i da li je bilo prekomerne upotrebe sile od strane policijskih službenika nad građanima, s obzirom da prethodnih dana na društvenim mrežama kruže stravični snimci nasilja nad ljudima.

„Da li je prekomerna upotreba sile, utvrdićemo. Naravno, bilo je snimaka gde postoji indicija da su možda pojedini policijski službenici prekoračili silu. Nadležne službe u okviru Ministarstva će to ispitati. Ali, molim vas, da se vratimo na početak, upravo ti ljudi, koji su bili predmet te policijske primene fizičke snage, su oni koji su se u prethodnom periodu ponašali na ovaj način, kao što smo imali priliku da vidimo. Sila nije primenjena prema mirnim demonstrantima, koji su stajali ili sedeli, sila je primenjivana isključivo prema licima koji su u prethodnom periodu napadali policijske službenike i objekte koje su oni štitili. Ukoliko je bilo prekomerne upotrebe sile, mi ćemo preduzeti adekvatne mere u smislu sankcionisanja, ukoliko se tako nešto dokaže“, rekao je Rebić.

Rebić je istakao i da će svi huligani, koji su činili nasilje ispred Skupštine, vrlo brzo biti identifikovani i privedeni, rekavši da ovakve scene ne smeju da se dešavaju ni u jednom gradu u Srbiji.

Pogledajte hapšenje huligana:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar