Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ;

Specijalni sud za pretpostavljene ratne zločine visokih oficira bivše Oslobodilačke vojske Kosova sa sedištem u Hagu ima još 8 dana da potvrdi ili odbaci optužnicu za ratne zločine protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veselija, ako se tako nešto već nije dogodilo, piše portal koha.net.

Sledeće subote,24. oktobra navršava se 6 meseci otkako je Specijalizovano tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Tačija i Veseljia.

Sa pravnog stanovišta moguće je da se optužnica u potpunosti ili delimično potvrdi ili odbaci u tom roku.

„Pravila predviđaju brojne scenarije koji bi mogli dovesti do toga da potvrđena optužnica bude objavljena najkasnije šest meseci nakon podnošenja. Na primer, pravilo 88 predviđa da pretpretresni sudija može naložiti privremeno neotkrivanje optužnice potvrđene iz bezbednosnih razloga ili da bi izbegao mešanje u postupak. U svakom slučaju, potvrđena optužnica biće objavljena najkasnije do prvog pojavljivanja optuženog pred sudom““, rekla je Angela Griep portparolka Specijalnog suda.

U slučaju optuženog Saljiha Mustafe, optužnica je potvrđena 12. juna, 3 meseca pre nego što je uhapšen i tada je počelo suđenje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar