Dijana Hrkalović, Specijalni sud, suđenje, sudjenje
Dijana Hrkalović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U Specijalnom sudu u Beogradu za sutra je zakazan nastavak suđenja bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović optuženoj da je iskorišćavanjem svog položaja u MUP-u kočila istrage i procesuiranje kriminalaca.

Na prethodnim ročištima, Hrkalović, drugooptuženi bivši načelnik Odeljenja za specijalne istražne metode Dejan Milenković i bivši načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić su izneli svoju odbranu negirajući krivicu za dela za koja se terete.

Hrkalovićevoj je 6. juna sud ukinuo kućni pritvor sa elektronskim nadzorom i odredio joj meru zabrane napuštanja boravišta.

Ona je u pritvoru bila od 31. decembra do 31. marta kada joj je određen kućni pritvor uz nošenje nanogice, odnosno elektronski nadzor.

Branilac Hrkalovićke, advokat Vladimir Đukanović je na početku suđenja sudu predložio saslušanje tadašnjeg ministra unitrašnjih poslova Nebojše Stefanovića kao svedoka, kao i bivše Više javne tužiteljke Nataše Krivokapić i bivšeg direktora policije Vladimira Rebića.

Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal, bivša državna sekretarka MUP-a tereti se za dva krivična dela trgovine uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Za Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dve godine zatvora.

Hrkalovićka se tereti da je 2018. godine naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševića 30. januara 2017. u Beogradu.

Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela, uključujući sedam teških ubistava, kao vođa kriminalne grupe „Principi“.

Hrkalović se tereti i da je sa Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala kriminalca iz Bosne i Hercegovine Darka Eleza, koji je nedavno izručen BiH iz Srbije zbog niza, tamo počinjenih, krivičnih dela.

Optužnim predlogom Hrkalovićeva tereti da je Šušnjiću nakon ponošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza, tražila da se na mere tajnog nadzora stavi Elez.

Na taj način su, kako se sumnja, uticali da Elez ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja, te da se spreči da se prema njemu obave druge mere poput tajne pratnje.

Sve navode krivičnih prijava protiv nje, Hrkalovićka je negirala na saslušanjima u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Šušnjić se takođe tereti za krivično delo trgovina uticajem, a Milenković za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

VIDEO: Dijana Hrkalović stiže u sud

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar