Foto: Printscreen N1

Bivši istražitelj Unmika na KiM Džo Mekalister dao je intervju u kojem je detaljno opisao kako je Fljorim Ejupi, Albanac koji je odgovoran za bombaški napad na autobus kod Podujeva, u kojem je 2001. godine poginulo 12 Srba i čije ime se spominje u kontekstu ubistva Olivera Ivanovića, pobegao iz zatvora.

Mekalister je bio u timu koji je vodio istragu o pomenutom bombaškom napadu, a sada je za Večernje Novosti ispričao da se nerado seća epizode sa Ejupijem i još četvoricom terorista koji su uhapšeni zbog podmetanja bombe pod autobus „Niš ekspresa“.

On je rekao da je Ejupi, navodno, pobegao iz „Bondstila“, a da su ostali posle toga pušteni, verovatno, kako je ocenio, kako ne bi ispričali koje su okolnosti ove „međunarodne pravosudne sramote“.

Kako je istakao, prema zvaničnoj verziji o bekstvu iz „Bondstila“, koju su im preneli Amerikanci, kod glavnog bombaša Ejupija toga dana je došla supruga, navodno povodom rođendana.

„U torti su bile makaze za žicu, a on je iste noći pobegao iz zatvora koji se nalazio u centru baze. Uspeo je da, navodno u fluorescentnom narandžastom kombinezonu, pronađe jedini mrtvi ugao na ogradi koji nije pokriven kamerama i da klisne u noć“, rekao je Mekalister dodajući da su potom i ostali teroristi pušteni na slobodu.

Inače dokazi protiv Ejupijeve terorističke grupe bili su čvrsti i oslanjali su se na DNK nalaze prikupljene na licu mesta, napomenuo je Mekalister.

„Neubočajeno i nelogično je bilo to što nam Kfor, tačnije Amerikanci, nije dozvoljavao pristup četvorici uhapšenih, a potom ni petom članu grupe kojeg smo priveli naknadno“, naveo je on i istakao da je od britanskih obaveštajaca čuo da je Ejupi „čovek CIA“, ali da im nije do kraja verovao, dok se nije dogodilo bekstvo iz „Bondstila“.