Rudari rudnika Soko Foto: MRE/ ZORAN PETROVIC

Krivična prijava koju je ondašnja ministarka rudarstva i energetike Zorane Mihajlović podnela protiv rukovodstva rudnika "Soko" kod Sokobanje, za smrt osmorice i povrede 18 rudara, odbačena je, a ova odluka je usledila posle dostavljanja nalaza Komisije veštaka Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, koja je ocenila da je u pitanju - viša sila. Advokat Bratislav Stojanović, koji zastupa porodice stradalih rudara, ne slaže se sa tim mišljenjem i podneo je podnesak Osnovnom tužilaštvu u Aleksincu u kom osporava nalaz komisije.

„Komisija treba da se bavi okolnostima koje su dovele do nesreće, a ne da izvlači pravne zaključke, to je posao suda, a ne komisije veštaka. Mi imamo dokaze da to nije bila viša sila. Veća koncentracija metana u rudarskom kopu jeste prirodni događaj, ali nije viša sila, jer je mogao biti izbegnut prekidom rada u rudarskom kopu dok je prisutna veća koncentracija metana. Naime, dežurni inženjer rudarstva na radu u trećoj smeni je imao zadatak da prati stanje u rudarskom kopu i kada primeti da je povećana koncentracija metana u rudarskom kopu da prekine rad i da evakuiše radnike i tako spreči nesreću“, objašnjava advokat Stojanović.

Bratislav Stojanović
Bratislav Stojanović

Kobne večeri se dogodilo nešto što je bilo jasan znak da je povećana koncetracija metana u jami i da su rudari ugroženi. Ali, osoba nadležna za to je sva ta upozorenja ignorisala.

Pročitajte još:

„Pre naglog povećanja koncentracije metana u kopu, došlo je do četiri isključivanja mašina za ekspolataciju rude, a koje su se nalazile u rudarskom kopu, dežurnom inženjeru je to trebalo da bude dovoljno da prekine rad u rudarskom kopu i da evakuiše radnike. Te mašine su podešene da se automatski iksljuče kada je koncentracija metana veća od 1,5 %. Ipak, on je to ignorisao i te mašine su 4 puta manuelno uključene“, objašnjava advokat Stojanović.

I rudari u rudniku lignita „Soko“, kraj Sokobanje, danima su pre kobnog 1. aprila upozoravali da se oseti metan i da uslovi za rad nisu bezbedni. Čak 10 dana su se bunili i pokušavali da upozore na opasnost koja im preti, ali niko ih nije saslušao.

SOKO TREGEDIJA. Metan uzrok tragedije, prilog, emisija Pregled dana Newsmax Adria
Foto: Newsmax Adria

„Bunili su se da ne rade, da ne idu, da se to zaustavi ali… Na kraju se obistinilo. Već danima rade na tom mestu, bili su svesni da su u opasnosti jer su kopali ispod jezera“, rekao je zet jednog od preminulih rudara Branka Čokorila za portal Nova.rs ranije.

Na svom radnom mestu poginuli su Bratislav Živković (59), Branko Čokorilo (56), Branislav Zlatanović (55), Radovan Grujić (47), Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Bojan Stajić (34) i najmlađi – Petar Petrović koji je imao samo 31 godinu, rečeno je na početku komemoracije. Još 18 njihovih kolega je povređeno.

Sve se dogodilo oko 4.02, kada je u jamu u kojoj su bili rudari prodrla velika količina metana. Oni su se ugušili. Samo nekoliko sekundi je bilo dovoljno da počnu da gube svest i padaju. Njih osmoro nije preživelo. Portal Nova.rs svojevremeno je objavio snimak razgovora dispečera rudnika sa rudarima, ali i rukovodioca rudnika „Soko“.

Mural u Aleksincu Foto:Saša Gidra Marković

Informacija o pojavi metana registrovana je u 04:02:30 kada je dispečer obavestila otkop da je koncentracija metana iz otkopa 1,54%. U 4:04:04 dispečer ponovo javlja za metan (ne razume se razgovor).

„U 04:08:09 dispečer saopštava da je ispala trafostanica VV-2 koju uključuje iz dispečerskog centra ali na monitoru vidi da separatni ventilatori ne rade. Dispečer nekom javlja da je trafostanica uključena, ali da ventilacija neće da se uključi i traži da električar uključi ventilaciju i da je metan preko 5%. Po pisanoj izjavi dispečera, u međuvremenu je došlo do pojave metana ispred ventilatora (što se videlo na monitoru), na stacionarnom instrumentu za detekciju metana u prostoriji TN-3“, navodi se u izveštaju.

U toku razgovora čuje se i glas jednog rudara čije reči možda i najbolje opisuju celu situaciju: „Kad ćemo da ih iznesemo napolje? Ne možemo sami da izvučemo sve, bre. Kako ih nije sramota, bre?“.

Napomena: U prvoj verziji ovog teksta nepažnjom redakcije objavljeno je da je odbačena krivična prijava protiv ministarke Mihajović, a trebalo je da je u pitanju prijava koju je ministarka uputila tužilaštvu. Izvinjavamo se čitaocima na ovom nenamernom propustu.

BONUS VIDEO: Prvi deo razgovora dispečera sa rudarima u oknu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar