Ilustracija Foto: Gorska služba spasavanja Srbije

Četiri devojke koje su se sinoć izgubile na Velikom Štrpcu kod Đerdapske klisure spasene su zahvaljujući članovima Gorske službe spasavanja (GSS).

Devojke koje imaju iskustva u planinarenju, su po prvi put obilazile ovaj teren, kada ih je u jednom trenutku uhvatio mrak, a bilo je i magle koja je doprinela tome da se ne vide putokazi, pa nisu uspele da se same spuste do svojih kola. One su tokom komunikacije sa spasiocima objasnile da ne mogu same da se snađu i pronađu put, pa su sačekale članove GSS do njihovog dolaska na lice mesta.

Imale su neophodnu opremu, hranu i vodu, sarađivale su sve vreme sa spasiocima, opisale mesto gde se nalaze, i članovi GSS su ih spustili do podnožja, i otpratili ih do njihovog automobila.

Pročitajte još:

Ovu akciju spasavanja izveli su spasioci iz Stanice Bor. Pomogao je i radnik nacionalnog parka Đerdap a asistenciju u pružanju pomoći oko spasavanja ponudili su i policajci.

Da podsetimo i početkom novembra se četvoro Beograđana izgubilo u blizini Velikog Štrpca u Đerdapskoj klisuri, kada su ih izvukli članovi GSS. Njih je , takođe, uhvatio mrak, dok su šetali šumom i nisu mogli da pronađu put, pa su im spasioci pomogli da siđu do podnožja.

Akcija spasavanja je tada trajala oko sat i po vremena i izveli su je spasioci iz stanice Bor, a pomogli su jedan vatrogasac iz Kladova i šumar iz Nacionalnog parka Đerdap.

Pročitajte još:

Takođe, početkom novembra su članovi GSS iz stanice Bor spasili i 18 ljudi iz Novog Sada koji su se izgubili na planini Veliki Krš.

I njih je tada, najverovatnije zbog loše procene vremena potrebnog da siđu uhvatio mrak pa su pozvali GSS koji sui m pomogli.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar