Foto: shutterstock

Izvesni Saša Borojević na društvenim mrežama objavio je pre nekoliko dana post na društvenoj mreži Fejsbuk u kojoj je optužio Centar za socijalni rad iz Zaječara da su Ljubiši Stefanoviću iz sela Vratarnice na istoku Srbije oteli ćerku i odveli je u nepoznatom pravcu i da se, kako on kaže, radi o trgovini decom. Međutim u ovoj priči usledio je obrt i epilog koji je bio mnogo drugačiji od onoga što je bilo navedeno na društvenim mrežama. U celu priču uključilo se i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje je naložilo hitan nadzor nad tim Centrom za socijalni rad.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević naložio je da se izvrši hitan nadzor nad stručnim radom Centra za socijlani rad u Zaječaru u organizovanju pomoći i podrške maloletnoj N.S. i njenoj porodici. Đorđević je to naložio povodom, kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, neistinitih i netačnih objava na društvenoj mreži Fejsbuk, objavljenih 24. septembra, i drugih objava narednih dana o navodnoj otmici i prodaji maloletne N.S. iz Zaječara.

„Nadležni su u obavezi da bez odlaganja, izvrše nadzor i izveštaj dostave ministru na uvid kako bi se dalje postupalo u skladu sa zakonom i ovlašćenjima. Prema Porodičnom zakonu, javnost je isključena iz postupka rešavanja porodičnih odnosa, iz tog razloga se ne smeju iznositi podaci i informacije o maloletnom detetu i njegovoj porodici.  Iznošenjem neproverenih i neosnovanih tvrdnji ugrožava se ličnost maloletnog deteta, njegov najbolji interes, ugrožava se proces zaštite maloletnog deteta, zdravlje i bezbednost. Javnim iznošenjem podataka i upućivanjem na fotografije deteta ugrožena je i privatnost deteta i predstavlja kršenje zakonskih propisa i obaveze o čuvanju tajnosti podataka o deci koja su u postupku zaštite“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Takođe, ovo ministarstvo je dodalo i da se na osnovu odluke Suda postupa u slučajevima izmeštanja dece iz porodica kao i oduzimanja roditeljskog prava, u skladu sa propisima.

“ Ovo Ministarstvo ne sme uticati na rad prvostepenog organa, organa starateljstva, u donošenju odluka. Ovo Ministarstvo u sličnim slučajevima rešava po žalbi i rešava o predmetu u drugostepenom postupku, kao i da vrši kontrolu nad radom centara za socijalni rad“, dodato je u saopštenju.

Inače, priča je dobila epilog koji je drugačiji od onoga što je bilo navedeno na društvenim mrežama. Zapravo, petogodišnja devojčica nije oteta kako što se mislilo, nego je zbrinuta u hraniteljskoj porodici, jer je ocu sudski oduzeto bilo pravo roditeljstva, a majka je, procenom sudskog veštaka, proglašena za „mentalno ometenu u razvoju, zbog čega nije bila sposobna da se brine o sebi i o detetu.“

Takođe, protiv Ljubiše Stefanovića pre više od mesec dana podignuta je optužnica zbog pretnji zaječarskim socijalnim radnicima, pišu srpski mediji.

Naime, majka devojčice je u trenutku kada je zatrudnela sa Ljubišom bila maloletna. Sud je Ljubišu proglasio krivim za zapuštanje i zanemarivanje supruge i ćerke,  a zaječarski centar za socijalni rad ga je više puta opominjao da pređe da živi u roditeljsku kuću, gde je imao bolje uslove, ali on to nije učinio.

Stefanović, s druge strane, smatra da je odluka zaječarskog centra za socijalni rad da mu se oduzme roditeljsko pravo i pravo da viđa ženu, u suprotnosti sa zakonom.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare