Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Devet radnika JKP „Vodovod“ iz Užica, Osnovnom sudu u Užicu podnelo je tužbe protiv svog preduzeće zbog naknade štete koje su u ukupnom iznosu oko 400.000 dinara. Radi se o neisplaćenom delu naknade za regres i topli obrok tokom 2020.godine. Pored ovih radnika, sa istim problemom je suočeno još 132 radnika ovog preduzeća, koji se nisu odvažili da putem sudskog postupka zatraže ostvarenje svojih prava.

Aneks ugovora za javna preduzeća u komunalnoj delatnosti na teritoriji Srbije od 11. decembra 2019.godine, a koji je potpisala ministarka Zorana Mihajlović, predviđa da zaposleni ima pravo na regres za korišćenje godišnjeg odmora, sa pripadajućim porezima i doprinosima.

Taj iznos je najmanje 75% prosečno isplaćene zarade po zaposlenom u Republici Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa za poslove statistike, za prethodnu godinu. On se uvećava za fiksni iznos od 33.000 dinara, bez poreza i doprinosa.

Zaposlenima u JKP „Vodovod“ Užice isplaćivan je samo deo aneksom propisanog iznosa.

„Još prošle godine smo upozoravali poslodavaca na nepravilnosti u isplati regresa, jer je isplata krenula u januaru na mesečnom nivou pa je umesto 6.354 dinara  isplaćeno svega 2.758 dinara. Od februara pa do kraja godine, regres nam je isplaćivan u iznosu 4.958 dinara, što je za oko 1.400 dinara manje od propisanog. Na godišnjem nivou, samo po osnovu regresa, pojedinačno smo oštećeni za po oko 20.000 dinara, što je nedopustivo“, kaže za portal Nova.rs predstavnica sindikata Sloga u JKP „Vodovod“ Veroslava Šijaković.

Veroslava kaže da to nije jedino uskraćivanje prava zaposlenih od strane poslodavca pa tužbom, pored potraživanja neisplaćenog dela pripadajućeg regresa za korišćenje godišnjeg odmora, potražuju i naknadu troškova za ishranu u toku rada. Ova naknada takođe, kako kaže, nije isplaćivana u punom iznosu pa im preduzeće duguje još više, u njenom slučaju, ukupan neto iznos duga za topli obrok je 27.670 dinara.

„Naknada troškova za ishranu u toku rada u dnevnom neto iznosu je trebala biti isplaćivana u iznosu od 175,21 dinara a zaposlenima, pa i meni, isplaćivana je u visini od 75,00 dinara što je za 100,21 dinar manje po danu. Mislim da je sramota, da ja sa skoro 40 godina radnog staža, od svoje firme putem suda tražim naknadu za topli obrok. Ovo nije samo moj problem, već još 140 ljudi kolektiva. Pored neto iznosa tužbom potražujemo i kamatu i sve pripadajuće doprinose“, dodaje Veroslava.

Zaposleni u ovom preduzeću kažu da su prošlu godinu pratila obećanja direktora da će se problem rešiti rebalansom budžeta ali nije rešen. Kažu i da, u već otežanim okolnostima poslovanja, dok veliki broj radnika radi za minimalnu zaradu, zakidanje na toplom obroku i regresu prevazilazi svaku korektnost poslovanja u odnosu na ljudski resurs.

Kao argument za nedopustivost navedenih okolnosti navode i činjenicu da u velikom broju slučajeva, u ovom komunalnom preduzeću radi i treća generacija pojedinih porodica, koje su svoj rad uložola u ovo preduzeće.

Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Direktor JKP Vodovod Užice Duško Ljujić misli da su tužbe beosnovane i da je pre nekoliko godina, po istom osnovu, tužbe podnelo sto radnika i da su taj spor pred nadležnim sudom izgubili.

“Mojim pravnicima i gradskom pravobraniocu sam prosledio primerak te tužbe da oni kažu svoje mišljenje kao i advokatima, nisam pravnik da bi o tome mogao govoriti. Na osnovu pravnog stava odlučićemo kakvu odluku ćemo doneti i da li ćemo ići u spor. Mislim da je mali osnov za to što oni traže”, rekao je za naš portal Ljuić.

Članovi sindikata Sloga u ovom preduzeću, ne isključuju ni mogućnost podnošenja krivične prijave protiv direktora zbog uskraćivanja prava zaposlenih iz oblasti rada. Kažu da nemaju više strpljenja za sve što se u preduzeću dešava i da ovo može biti samo početak odmotavanja klupka jer se mnogo  lošeg nagomilalo.

JKP „Vodovod“, jedino je od sedam javnih preduzeća, čiji je osnivač grad Užice, koje je prošlu godinu završilo sa gubitkom. Negativno je poslovalo i JKP „Duboko“ čiji je Užice jedan od devet suosnivača.

Najveći problem negativnog poslovanja su ogromna potraživanja na ime neplaćenih računa a najveći dužnik je, prema tvrdnjama zaposlenih, upravo grad Užice odnosno gradska uprava, preduzeća i institucije čiji je grad osnivač.

Direktor tvrdi da to nije tačno i da ipak najviše duguju građani te da su u pitanju višegodišnja dugovanja. Cena vode, za korisnike u Užicu u oktobru prošle godine uvećena je za 18%.

Pored svega, Užičani trpe česte havarije dotrajale vodovodne mreže, a najveća muka građana je što vodovodnu mrežu u Užicu i dalje čini oko 45 km azbestnih cevi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar