Foto: Nova.rs

I.Č.(43), radnik rudnika mrkog uglja „Bogovina“ u Boljevcu, nastradao je u tom rudniku kada ga je zatrpao ugalj. Nesreća se dogodila u ponedeljak, a I.Č. je pokušavao da dohvati motiku koja mu je ispala iz ruke, kada je, iako je bio vezan i osiguran, u jednom trenutku skliznuo u rupu, a onda se na njega obrušila veća količina uglja koja ga je zatrpala.

Kako ističu radnici, svi su brzo reagovali i za 10 minuta uspeli da radnika izvuku, ali je on preminuo na licu mesta.

„Nastradao je prilikom kopanja sitnog uglja kojeg mi razgrćemo i operemo u bunkeru. On je bio vezan, ušao je u levak, ali dok je kopao, skliznula mu motika iz ruke, i tada je kazao nadzorniku da mu je pala lopata. On mu je odmah odgovorio da nema veze što mu je pala motika, ali dok se okrenuo, verovatno je video da će i ugalj da krene preko njega, jer poslednje što je izgovorio bilo je ‘odoh i ja'“, pričaju radnici.

Kako objašnjavaju radnici prva količina uglja koja se obrušila na nesrećnog radnika zatrpala ga je do ramena. Međutim, odmah nakon toga na njega je pala dodatna količina uglja.

„Sve smo prekinuli odmah i otrčali da mu pomognemo. Morali smo da ga pustimo traku i da grljamo kako bi ga oslobodili. Jedan od radnika je presekao uže i još smo neprestano grljali da ga pronađemo, kada smo mu prvo ugledali noge. Izvukli smo ga, ali nije bilo pomoći“, dodaju radnici.

Radnici naglašavaju da je poslednje radno mesto za I.Č. u rudniku bilo na poslovima trakiste. Kako ističu, imao je veliko iskustvo budući da je oko 20 godina proveo u rudniku.

„Velika nesreća. Pametan, mlad momak. Veoma inteligentan, dobro je govorio engleski jezik. Radio je tog dana u bunkeru rovnog uglja, to je ugalj koji dolazi iz proizvodnje, neprosejan. Eto, da mu nije ispala motika iz ruke i da nije pokušao da je dohvati, sve bi možda bilo drugačije. Velika tuga“, kažu radnici.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar