Naselje Adrija u Nišu, razminiranje Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

U novom niškom naselju Ardija počelo je razminiranje 80.000 kvadrata zemljišta na kojem je planirana gradnja 2.400 stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Direktor Centra za razminiranje Bojan Glamočija rekao je da će, ukoliko deminerima vreme bude išlo na ruku, posao završiti za 16 dana.

„Projekat humanitarnog razminiranja koji je Centar izradio počeo je danas i ovde je 16 deminera sa potrebom logistikom, odnosno ukupno 20 ljudi. Ukoliko bude potrebno, a sve zavisi šta budemo zatekli na terenu, na ovom mestu može da radi i više ljudi“, izjavio je Glamočlija.

On je kazao da su demineri Centra angažovani i na čišćenju niškog aerodroma od zaostalih neeksplodiranih eksplozivnih naprava.

Naselje Adrija u Nišu, razminiranje Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Nakon završetka tog projekta kompleks aerodroma biće očišćen kompletno do 50 centimetara dubine“, kazao je Glamočlija.

Gradonačelnica Niša Dragana Stotirovski je izjavila da je gradu posao razminiranja jako važan jer zajedno sa Republičkom gradjevinskom direkcijom radi na oživaljavanju tog dela Niša.

„Na  ovom prostoru gradiće se 2.400 stanova za snage bezbednosti, a u prvoj fazi oko 2.000. Osim što ćemo oživeti jedan deo grada koji je sada neizgrađen, rasteretićemo saobraćajno deo grada koji sada ima problem sa saobraćajem u toku radnog vremena. Kada  spojimo Somborski  bulevar sa bližim izlazom na auto-put završićemo i taj veliki posao“, izjavila je Sotirovski.

Ona je najavila je da će nakon deminera naselje Ardija istražiti i arheolozi jer se pretpostavlja da se tu nalazi  arheološko nalazište.

Direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte Dušan Radivojević kazao je da će razminiranje Ardije omogućiti  povezivanje Bulevara Svetog Pantelejmona sa Bulevarom Nikola Tesla i Bulevarom heroja sa Košara.

Radivojević je rekao da grad Niš realizuje projekat razminiranja zajedno sa Građevinskom direkcijom Republike Srbije, sa kojom je sprovedena javna nabavka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar