Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Rešenjem Višeg suda u Zrenjaninu, odbačena je žalba branioca M.L. (60) iz Bečeja, o određivanju pritvora starateljki četrnaestogodišnjeg dečaka koji je 19. avgusta poginuo posle pada sa trećeg sprata zgrade u Dositejevoj 18 u Bečeju. Žalba je, kako je rečeno u tom sudu, odbačena kao nedozvoljena.

Žalbe na odluku Osnovnog suda u Bečeju da se preinači prvobitna odluka da se brane sa slobode i da im se ipak, odredi pritvor, uložile su i Z.K. (56) koju je hraniteljica angažovala za čuvanje deteta dok je ona na moru, kao i njena gošća, inače rođaka, Lj.P. (49) državljanka Bosne i hercegovine sa hrvatskim pasošem.

Pročitajte još:

„O njihovim žalbama na odluku da im se, ipak, odredi pritvor, tek treba da se odluči. I o njima će odlučivati Veće Višeg suda u Zrenjaninu“, saznaje se u bečejskom Osnovnom sudu.

Sve tri se sumnjiče za napuštanje nemoćnog lica, a posle hapšenja i saslušanja u Osnovnom javnom tužilaštvu, sudija za prethodni postupak im je izrekao meru zabrane međusobnog komuniciranja i sastajanja, kao i sa još tri svedoka, koji treba da budu saslušani. Stranoj državljani Lj.P. oduzet je pasoš i zabranjeno joj je da napusti Srbiju do okončanja postupka. Bečejsko Osnovno javno tužilaštvo se, međutim, žalilo na tu odluku, pa je prvobitna odluka preinačena, pa za sve tri određen pritvor.

Prilikom saslušanja u bečejskom osnovnom tužilaštvu, osumnjičene su iznele svoju odbranu, a prema nezvaničnim saznanjima, hraniteljka četrnaestogodišnjeg dečaka sa posebnim potrebama, kazala je da je tog dana krenula na odmor, na more i da je brigu o dečaku poverila Z.K. koja joj je rođaka. O odlasku na odmor je, kako je ispričala, usmeno obavestila Centar za socijalni rad u Novom Bečeju.

Osumnjičene Z.K. i njena gošća Lj.P., bile su u stanu, a onda su u jednom momentu obe otišle da kupe burek, a dečak, sa ozbiljnim mentalnim smetnjama, ostao je sam bez nadzora. One su, kako saznajemo, u svoju odbranu rekle da su se napolju zadržale manje od pola sata.

Zbog tragedije četrnaestogodišnjaka, Pokrajinski sekreterijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova u Novom Sadu, uradio je vanredni inspekcijski nadzor nad radom Centra za socijalni rad Novi Bečej i sačinio izveštaj o uočenim propustima i nepravilnostima.

„Izveštaj je prosleđen Osnovnom javnom tužilaštvu u Bečeju, koje na osnovu svih prikupljenih dokaza sprovodi istražni postupak. Nova saznanja do kojih je Pokrajinski sekreterijat došao, zbog toka istrage, nismo u mogućnosti da podelimo u ovom trenutku.“, kažu u resornom Pokrajinskom sekreterijatu, pišu Novosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar