Foto: dea.gov

Uprava za suzbijanje narkotika (DEA) razotkrila je kako dileri i njihovi kupci komuniciraju preko društvenih mreža, putem interneta, kao i koji su smajliće sinonimi za narkotike - snežna pahulja ilustruje kokain, epruveta ili kristal je met, dok je zamena za MDMA crveno srce.

DEA je istraživanje, u vidu vodiča, objavila krajem decembra.

„Uprava za borbu protiv droga je svesna da organizacije za trgovinu drogom koriste emodžije za kupovinu i prodaju pilula bez recepata i drugih zabranjenih droga na društvenim medijima i putem e-trgovine“, navodi se u dokumentu koji prati vodič.

Među „dešifrovanim“ simbolima je veliki broj smajlića. Tako kokain predstavlja smajli snežne pahulje, sneška, ključa ili ribice, dok je ilustracija za heroin na internetu braon srce ili zelena zmija.

Sa druge strane, za met se koristi emodži plavo srce, kristal ili epruveta. Takođe, MDMA se označava crvenim srcem, znakom iks (X), pilulom ili bombonom.

Univerzalni znak za drogu jeste crveni list.

Sem narkotika, postoje određeni smajliji i za lekove, mahom antidepresive, koji se kupuju bez recepta.

Tako je ilustracija za ksanaks čokolada, pilula ili emodzi autobusa.

„Emodžiji sami po sebi ne bi trebalo da ukazuju na nezakonitu aktivnost, ali zajedno sa promenom ponašanja, promenom izgleda ili značajnim gubitkom/povećanjem prihoda trebalo bi da budu razlog za početak važnog razgovora“, navodi se u dokumentu, koji je objavila DEA.

Različite vrste droge, ilustracija Foto:Shutterstock

Srbija je, kako se navodi u izveštaju, značajna tačka kako u krijumčarskim rutama, tako i kao izvor i dalji snabdevač zemalja u regionu. Tako je tržište heroina među najrasprostranjenijim i najnasilnijim kriminalnim tržištima u Srbiji, a primećeno je da ga čini nekoliko kriminalnih grupa.

Pročitajte još:

Srbija je tranzitna zemlja jer lokalne grupe sarađuju sa stranim kriminalnim mrežama da bi heroin transportovali iz Avganistana na Balkan i dalje ka Evropi. Takođe, naša zemlja može da se „pohvali“ i najvećim brojem korisnika heroina na Zapadnom Balkanu.

Takođe, od nedavno na srpskom tržištu je i nova droga – dži.

O pomenutoj drogi počelo je da se govori nakon što su društvene mreže preplavile ispovesti devojaka koje tvrda da im je sipana droga u piće, te da je reč o opasnom sintetičkom narkotiku GHB, koji se u žargonu zove još i „dži“, ali i „droga za silovanje“.

Kako je naš portal nedavno pisao, narkotik „dži“ se mahom sreće u tečnom stanju, bez boje i mirisa, ali se pojavljuje i kao beli prah. Jako mala količina droge u bilo kom piću može se primetiti zbog blagog metalnog ukusa, ali se vrlo lako može dogoditi da uopšte ne znate da ste uneli „dži“ u organizam, zbog čega ga u Americi nazivaju još i „date rape drug“, odnosno droga za silovanje.

Dejstvo uglavnom počinje nakon 10 do 20 minuta po unošenju, a može trajati i do 11 sati. Najjači osećaj uglavnom odlazi nakon sat do dva od uzimanja. Znak da vam je sipana droga u piće može biti i to što dolazi do širenja zenica, ubrzanog srčanog rada, znojenju i slično.

BONUS video: Droga u piću – kako je prepoznati?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram