Anka Zlatković i Dragoljub Zlatković iz Aleksinca u nesreći u rudniku „Soko“ kod Sokobanje ostali su bez starijeg sina Darka (43). On je radio u rudniku 21 godinu, bio je smenovođa. Ni u trenucima nesreće nije napustio svoje kolege, ostao je sa njima do poslednjeg časa.

Roditelji nesrećnog rudara slomljeni od bola, jedva da progovaraju. Majka ne prestaje da plače. Kažu da su ih nakon nesreće posetile Darkove kolege sindikalci i direktor, ali da im nisu rekli kako se nesreća dogodila.

„Šta god da se desilo, moga sina niko ne može da vrati. Zdravog sam ga i pravog u rudnik poslala, a šta sam dočekala, da mi jave da poginuo. Tugu i bol majke niko ne može da izleči“, kroz suze govori Anka Zlatković. Na pitanje da li će im biti lakše ukoliko bi neko odgovarao za nesreću u rudniku nesrećna žena kaže:

Anka Zlatković Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Šta ću ja od toga da dobijem? Da osude ceo svet, moga sina ne mogu da podignu i da mi ga vrate u naručje“.

Kako je ranije ispričala majka Anka, Darko je radio i studirao paralelno kako bi završio fakultet i dobio posao šefa smene.

Nastradali smenovođa Darko Zlatković Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

„Prvo je radio kao vozač, pa kao pomoćnik, pa kopač, pa je onda vanredno završio fakultet i dao državni ispit u Beogradu da bi postao nadzornik. Nije imao sreće sa ženama, bio je realan čovek, nije bio zloban. Cvet mladosti moje ode“, rekla je nesrećna žena.

Kazala je da su neposredno pre odlaska na posao, suprug i ona sa njim popili kafu.

„Nagovarali smo ga da se oženi, obećao je da će to da uradi posle Usrksa“, rekla je neutešna majka.

Darkov otac Dragoljub Zlatković rekao je nakon nesreće da je njegov sin kao smenovođa imao zadatak da ostane poslednji u rudarskom oknu, a tako je i ovoga puta učinio.

„Ostao je poslednji i ugušio se. Završili su otkop i onda je izbio metan i nisu mogli da se spasu“, rekao je Zlatković.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Prema njegovim rečima, ne samo to okno u kom se stradali njegov sin i ostali rudari, već je ceo rudnik „Soko“ opasan jer svuda ima metana. On je 16. januara 1998. godine preživeo tešku rudarsku nesreću u tom rudniku. Ta nesreća je odnela živote 29 rudara i to ga je mnogo bolelo svih proteklih godina. Uprkos tome, nastavio je da radi u rudniku i dočekao je penziju.

Zaposlili su se tamo i njegovi sinovi, a sada je doživeo nešto najgore što jedan roditelj može da doživi.

Nesreću u rudniku, srećom je izbegao mlađi Ankin i Dragoljubov sin Dalibor. On je bio u prvoj smeni, a Darko u trećoj. Otišao je na posao, kako bi zamenio brata, a zatekla ga je strašna vest da je ostao bez njega.

Bonus video: Nova.rs ispred rudnika „Soko“ 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram