Ekoloski protest
Ekološki protest Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Građani i aktivisti koji su u prethodnih nekoliko nedelja, subotom, blokirali saobraćajnice širom Srbije primetili su nepoznate osobe, za koje sumnjaju da su pripadnici MUP, kako nepoznatim i neobičnim uređajima snimaju okupljene građane. Pošto su im prekršajni nalozi ekspresno stigli na kućne adrese, sumnja se da je reč o aparatima za prepoznavanje lica čije je korišćenje, podsećamo, ranije zabranjeno.

Nepoznate osobe primećene su u više gradova Srbije, a svi oni u rukama su držali nešto nalik policijskoj motoroli ili telefonu većih dimenzija sa glomaznom antenom kakvu nisu imali ni stariji modeli iz devedesetih godina. Uglavnom su stajali na pozicijama sa kojih se dobro vide okupljeni građani, a misterizone aparate okretali su ka njima, kao da snimaju. Fotografije osoba sa ovim aparatima pojavile su se i na stranici „Eko straža“, gde su iznete sumnje da je reč o „Huawei face recognition sistemu“, tehnologiji koja je u Srbiji zabranjena, a služi za prepoznavanje lica , odnosno identifikaciju.

Pročitajte još:

U međuvremenu, nekoliko učesnika protesta dobilo je na kućne adrese prekršajne naloge u kojima se navodi da, zbog onemogućavanja protoka saobraćaja na kolovozima, moraju da plate po 5.000 dinara. Jedna od učesnica, kako je objavila na Instagram profilu, pitala je policajca odakle im njeni podaci, na šta joj je on odgovorio: „Sistem vas je prepoznao“.

Ipak, na prekršajnom nalogu u odeljku gde se navode dokazi, piše da ju je prepoznao policajac, a navedeno je njegovo ime i prezime. Upravo zbog ovakvih slučajevima, teorija da su policajci imali zabranjene sisteme za prepoznavanje građana dobila je svoje utemeljenje.

I ovo nije prvi put da se u javnosti govori o snimanju građana. Kada je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin pre nekoliko meseci perfidno pokušao da „podvali“ skandalozni Zakon o policiji koji je podsećao na malu enciklopediju totalitarizma i dozvoljavao biometrijsko prepoznavanje, pokušana je legalizacija već kupljenih „Huawei“ kamera koje su postavljene na ulicama.

Nacrt tog zakona je povučen, ali ne i kamere, niti je objašnjeno šta će se sada dogoditi sa onim već postavljenim, a i kako je moguće da smo prvo kupili uređaje 2019. godine, a zatim smo pokušali sistemski da ih legalizujemo. Više stručnjaka koji su tada govorili za naš list istakli su da su čak i Ujedinjene nacije dale preporuku da se takvim merema ne pribegava i objasnili da bi to bio ozbiljan udarac na poverljivost podataka i privatnost građana. Sa njima se složio i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Poverenik: Nemamo informacije, pitajte MUP

Redakcija lista „Nova“ i ovog puta je pitala Poverenika da li ima bilo kakve informacije o korišćenju ovih uređaja i da li su mu poznati aparati koje su nepoznata lica držala u svojim rukama minule subote.

„Obaveštavamo vas da Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti nije obaveštan o uporebnih navedenih uređaja niti ima saznanja o kakvim uređajima se radi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eko Straža (@ekostraza)

Iz ovog razloga možete se eventualno obratiti Ministarstvu unutrašnjih poslova sa istim pitanjem“, navedeno je u odgovoru našoj redakciji.

U MUP-u muk

Sledeća naša adresa, kao što je Poverenik preporučio, bilo je Ministarstvo unutašnjih poslova. Uz pitanje smo im poslali i fotografije „sumnjivih“ lica i njihove aparature. Kao i obično, Ministarstvo unutrašnjih poslova jednostavno je ignorisalo pitanja koja smo im poslali, tako da odgovor do zaključenja ovog teksta nismo dobili.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ostalo je pitanje da li i odusustvo bilo kakvog odgovora predstavlja svojevrstan potvrdni odgovor.

“Šer fondacija”: Ne znamo da li su to uređaji za prepoznavanje

“Šer fondacija” je jedna od onih koje su snažno ukazivale na povredu prava građana ukoliko bi se otpočelo sa upotrebom ovakvih sistema. Pitali smo ih sada da li imaju bilo kakve inforamcije o subotnjim protestima, ali su nam kazali da ne mogu sa sigurnošću da tvrde da je reč o tim sistemima.

“U ovom trenutku ne možemo da tvrdimo da se uređaji na fotografiji koje ste poslali koriste za prepoznavanje lica, odnosno da poseduju takve tehničke mogućnosti”, rekli su nam.

Međutim, u tekstu koji je fondacija objavila krajem jula ove godine o opremi koju je MUP naveo u okviru procene uticaja u vezi sa projektom „Sigurno društvo“ nalaze se nacrti takozvanih “eLTE terminala” koji neodoljivo podsećaju na ove koji su korišćeni u subotu.

BONUS video: Imaju li protesti i blokade puteva budućnost

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar