Kristina Kika Đukić Foto: Instagram/kikax3

Da li je tužilaštvo trebalo mnogo ranije da se oglasi i naloži policiji da ispita eventualno postojanje krivičnog dela u slučaju maltretiranja i proganjanja influenserke Kristine Đukić, pitanje je koje je nametnulo nakon samoubistva dvadesetjednogodišnja gejmerke. Dovoljan razlog za pravovremenu reakciju bio je na primer oktobar 2019. godine, kada je Bogdan Ilić zvani Baka Prase objavio pesmu pod nazivom "Je l te nije blam" u kojoj daje primer kako izgleda online zlostavljanje, nakon čega su njegovi pratioci krenuli masovno da preko društvenih mreža maltretiraju Kristinu.

„Bogdan Ilić, poznatiji kao Baka Prase, priveden je na saslušanje u prostorije Odeljenja za VTK MUP RS, radi davanja izjave na sve poznate okolnosti u vezi sa maltretiranjem i proganjanjem jutjuberke Kristine Đukić poznatije kao Kika,“, mogla je da glasi vest još davne 2019. godine da tužilaštvo nije „spavalo“ ili se bavilo isključivo ugroženošću predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Međutim, umesto toga, Srbiju je potresla vest da je dete, jutjuberka Kristina Đukić izvršila samoubistvo. Prethodno, protekle dve godine, Kristina je bila žrtva internet zlostavljanja i online nasilja, koje je između ostalog, u velikoj meri, prouzrokovao Bogdan Ilić, poznatiji kao Baka Prase.

Pred kraj 2019. godine, Ilić je u nekoliko video klipova vređao seksističkim i mizogenim uvredama Kristinu Đukić. Vređao je njenu majku i nju na osnovu fizičkog izgleda, a nazivao ju je i „stranom plaćenicom“, zbog čega je influenserka bila izložena neverovatnoj količini negativnih komentara i pretnji od strane nepoznatih ljudi na internetu.

Foto: Instagram/bakaprase

U intervjuu koji je dala za „Blic“, Kristina je rekla da se „trese od stresa“ i da je „povređena“ zbog onoga što je jutjuber učinio i dodala da dobija razne pretnje. Baka Prase je u oktobru 2019. godine, nakon svađe sa jutjuberkom, objavio i pesmu pod nazivom „Je l te nije blam“ u kojoj vređa nju i njenu majku, a pesma ima skoro osam miliona pregleda.

Baka Prase je na svom Instagramu objavio i montiranu fotografiju preminule jutjuberke aludirajući na to da će ona zajedno sa još nekoliko domaćih jutjubera – muškaraca, biti silovana, ili izložena nasilnom seksu od strane više muškaraca.

Foto:Screenshot/Youtube/Baka Prase

Poslednjih godina digitalni buling postao je svakodnevnica, i na njega niko ne reaguje sve do trenutka dok se ne dogodi tragedija. Pa tako, došli smo u situaciju da se dvadesetjednogodišnja devojka ubila, a da se osumnjičeni za proganjanje tek sad saslušava, iako je nasilje trajalo unazad dve godine.

Da je tužilaštvo reagovalo 2019. godine i zaustavilo linč na mrežama, kaznilo odgovorne i dalo primer šta je, a šta ne dozvoljeno u internet prostoru, ovakva tragedija Srbiju možda ne bi pogodila. Ovako, možda ostaje nada da će sledeći put kada se internet nasilje dogodi, institucije odmah reagovati i privesti na saslušanje osumnjičenog. Time bi, što je između ostalog svrha kažnjavanja, dali primer da se tako nešto ne sme raditi, i postavili granice dozvoljenog i nedozvoljenog u internet prostoru.

Kao što se uredno privede svako ko uputi pretnje preko Tvitera predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, tako bi isto trebalo raditi i u svakom drugom slučaju, pogotovo kad je reč o najmlađima, kako bi se postavile granice „i zbog naše dece“.

BONUS VIDEO: Preminula jutjuberka – Od devojke koja je promašila školu, do internet zvezde

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare