Vuk Cvijić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Novinar NIN-a Vuk Cvijić ocenio je da branioci Veljka Belivuka i ostalih optuženih očito smatraju da su tvrdnje o dogovaranju atentata na Aleksandra Vučića slaba tačka optužnice.

Odbrana optuženih članova klana Belivuk-Miljković tražila je izuzeće (tužilaca) zbog jedne stvari koju je optuženi saradnik Lalić govorio – zbog njegove tvrdnje o dogovaranju – pošto nije jasno da li je planirano, da li se ušlo u realizaciju – atentata na predsednika Vučića”, rekao je Cvijić u emisiji Dan uživo na N1.

Ročište Veljku Belivuku je u četvrtak prekinuto zbog zahteva da se iz postupka izuzmu postupajući zamenici tužioca za organizovani kriminal, specijalni tužilac za organizovani kriminal, viši javni tužilac, apelacioni tužilac, kao i republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac. Nastavak ročišta zakazan je za 29. novembar.

Cvijić kaže da je “uobičajena taktika odbrane” da se traže izuzeća sudija i tužilaca, i da zbog toga sada ulazimo u fazu u kojoj će se ovaj postupak malo odugovlačiti.

Upitan o izjavi premijerke Brnabić, koja je rekla da veruje Lalićevom iskazu, Cvijić kaže da predsednica vlade treba da veruje svedocima saradnicima, ali ne selektivno – dvojica svedoka na suđenju Zemunskom klanu su rekli za njenog bivšeg ministra Zlatibora Lončara da je “ubijao ljude”, podseća novinar NIN-a.

Na pitanje da prokomentariše napade na opoziciju i medije u Skupštini Srbije, Cvijić kaže da je cilj skretanje pažnje sa onoga što se dešava sa budžetom, ali i veza vlasti sa Belivukom.

Podseća da u predmetu protiv Dijane Hrkalović postoji dokaz komunikacije žandara Nenada Vučkovića i Belivuka, u kojoj se pominju “Dijana”, “Andrej”, “glavni šef”…

Taj žandar nikada nije saslušan, niko ga nije pitao. Inspektora iz Jovanjice zovu više puta na saslušanje, a ovog čoveka ne”, kaže Cvijić.

Prema njegovim rečima, pravosuđe je pod “potpunim uticajem politike, i to najjeftinije političke propagande”.

Upitao je i kakva je uloga generalnog sekretara Vlade Srbije Novaka Nedića, i zašto on nije ispitivan o vezama sa grupom Belivuka.

Propaganda koja se sprovodi u Skupštini utiče na tok suđenja, a počinje od predsednika Vučića, kazao je Cvijić.

***

BONUS VIDEO: Suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i ostalim optuženima u Specijalnom sudu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare