Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Dve sedmice su prošle od tragične saobraćajne nezgode na putu za Jančiće i Divčibare u kojoj su nastradala četiri mladića - Ognjen Vasilijević, Ivan Stančić, Nikola Zekavica i Luka Mićović. Od tada do danas nije se oglasila nijedna institucija, nije održan nijedan sastanak, na kome bi se bar raspravljalo šta je dovelo do nezgode i gubitka četiri mlada života, da li se moglo učiniti više da do toga ne dođe i što je najvažnije – da se nikada ne ponovi.

Pogotovo imajući u vidu da se radi o primernim mladićima, koji to veče nisu imali ni trunku alkohola u krvi, a kamoli psihoaktivne supstance. Zvanično, policija je saopštila da je do nezgode došlo zbog neprilagođene brzine uslovima puta.

Svako ko je bio na ovom putnom pravcu, kao i na samom mestu nesreće, mogao je da vidi u kakvom se stanju nalazi put. Saobraćajnica je puna rupa, svi mostovi su u lošem stanju, reka je na nekoliko mesta „načela“ kolovoz, rastinje i korov osvojili su skoro ceo put, ima dosta opasnih i naglih krivina, nanetog šljunka na kolovoz. Na mostu, gde se dogodila nezgoda, nije bilo ogradem a na putu nema saobraćajnih znakova koji bi upozorili vozače, pogotovo ovako mlade, na sve opasnosti.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Most je oštećen ima 30 godina i od tada zaštita ne postoji. Sada su stavili traku i bankine, nakon što su četiri porodice zavijene u crno. Neće da urade put iako je godinama u ovako lošem stanju. Treba nekoga da moliš da bi nešto uradili. Vozila ima, pogotovo vikendima, ide se za Divčibare. Prošao sam to jutro u 3:15 i vratio se oko 8 sati, ali nisam video automobil da je sleteo, da je u koritu reke. Možda sam mogao da im pomognem. Tuga. Nisam mogao da vidim. Možda su krivi momci, ali da je bilo ograde ne bi sleteli“, kaže Petar Radivojević.

Sa velikim delom ovih reči slaže se i naš sagovornik iz saobraćajne policije. Prema njegovim rečima, inspekcija je trebalo da odradi svoj deo posla.

„Verovatno su pisali prijave upravljaču puta, ali oni po običaju ne proveravaju da li su nepravilnosti ispravljene. Na mestu gde se dogodila nezgoda radi o krivini od 90 stepeni. Nema znaka da sledi opasna krivina. Put je osvojila šuma i korov, a na samom kolovozu je bilo peska. Na mostu više od 20 godina nema ograde“, priča sagovornik iz policije.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

To je, kako ocenjuje, sve bilo pogubno za ovako mlade vozače koji su verovatno prvi put bili na ovom putu.

„Nezgoda će uvek biti, tako je i u svetu, ali treba više da učinimo da se vozači upozore na sve opasnosti i da put maksimalno obezbedimo“, smatra dugogodišnji saobraćajac PU Čačak.

Kada se policija, inspekcije i lokalna samouprava nisu oglasil pitali smo gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića da li je upoznat u kakvom se stanju nalazi put, jesu li nadležne ustanove i pojedinci uradili sve što je do njih da put bude bezbedniji.

Pročitajte još:

„To je velika tragedija za porodice, ali i sve Čačane. Četiri mlada života su ugašena. Nezapamćena tragedija. Saobraćajna policija je bila na licu mesta i ima svoje zapisnike, ima svoj stručni stav. Upravljač puta mora da se oglasi i da da svoj stav. Imamo veliku mrežu puteva i ima dosta devastiranih puteva na seoskom području. Pogotovo u tom delu Grada Čačka. Trudimo se i činimo sve da izgradimo nove saobraćajnice. Ograda na tom mestu nije postojala i to ste u pravu. Ko je kriv utvrdiće se, ali ova četiri života ne možemo da vratimo. Najlakše je reći da je neko kriv. Mladost nosi energiju, polet i rizike pogotovo ako idete u te delove grada, neiskustvo upravljanju vozilom“, rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Koliko još ima ovakvih “delova grada” ili puteva? Kuda bi to trebalo da idemo ili da ne idemo? Voleli bismo da nam to nadležni odgovore.

Podsećamo, nesreća se dogodila 26. juna kada su četvorica mladića iz Čačka, vraćajući se sa žurke iz Jančića sleteli u korito reke Kamenice. Nažalost, stradali su na licu mesta, a vatrogasci su satima izvlačili njihova tela. Bili su divni mladi ljudi sa velikim planovima za budućnost koje je ova nesreća sprečila.

Zbog ove velike tragedije i strašnog gubitka u Čačku su bila proglašena dva dana žalosti.

BONUS VIDEO: Zaplena 30 kilograma marihuane

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar