Ćuruvijina ćerka o žalbenoj sednici: Uvek mi teško pada

Share:
Foto: N1

Apelacioni sud u Beogradu započeo je trodnevno razmatranje žalbi na prvostepenu presudu kojom su bivši čelnici Državne bezbednosti (DB) osuđeni na ukupno 100 godina zatvora zbog ubistva vlasnika i urednika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavka Ćuruvije, a današnjoj sednici nije prisustvovala ćerka ubijenog novinara Jelena Ćuruvija jer joj, kako tvrdi, suđenje uvek emotivno teško pada.

Današnjoj sednici Apelacionog suda u Beogradu prisustvovala su dvojica osuđenih, nekadašnji načelnik beogradskog centra RDB-a Milan Radonjić, i bivši inspektor RDB-a Ratko Romić, dok se bivši načelnik RDB-a Radomir Marković nije pojavio. Četvrti osuđeni, Miroslav Kurak, nalazi se u bekstvu.

Foto:Nemanja Jovanović/ Veran Matić

Sednici prisustvuje i Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, zatim predstavnici Fondacije “Slavko Ćuruvija”, dok se Jelena Ćuruvija nije pojavila jer joj, kako navodi za portal Nova.rs, suđenje za ubistvo oca uvek jako teško pada.

“Konsultovala sam se sa advokatom  i odlučila da zbog mog ličnog zdravlja ne dolazim, jer svi drugi mogu biti objektivni, a ja sam izuzetno subjektiva u vezi sa svim tim. Tako da mi sve ovo emotivno teško pada i odlučila sam da ne dođem. Ljudi iz Fondacije su tamo i obaveštavaju me o svemu šta se tamo dešava. Dva puta sam prisustvovala suđenje i oba su mi jako teško pala”, kaže za portal Nova.rs Jelena Ćuruvija.

Ćerka ubijenog novinara ističe i da očekuje da će prvostepena presuda, kojoj su četvorica pripadnika Državne bezbednosti osuđena na 100 godina robije, bude potvrđena.

“Ja se uzdam u zdrav razum sudija Apelacionog suda i u njihovu profesionalnost. Prosto, očekujem da uzmu u obzir ceo proces iza nas, koji je trajao četiri godine, sve dokaze, važnost ovog slučaja za novinarsku profesiju i za javnost u Srbiji, i da na osnovu toga potvrde prvostepenu presudu”, ističe Ćuruvija.

Na današnjoj sednici u Apelacionom sudu čita se presuda i obrazloženje, kao i odbrane optuženih u ovom postupku. Prema presudi donetoj aprila prošle godine, Ćuruviju je ubila NN osoba, a za sutra je planirano da tužilaštvo i odbrana iznesu usmeno svoje žalbe na prvostepenu presudu.

Foto: EPA-EFE/SAŠA STANKOVIĆ/ Slavko Ćuruvija

Nakon toga će veće u nejavnom delu doneti odluku,da li će potvrditi presudu, preinačiti je ili ukinuti i zahtevati novo sudjenje.

Podsetimo, Specijalni sud u Beogradu osudio je 5. aprila 2019. četvoricu bivših pripadnika Državne bezbednosti (DB) na ukupno 100 godina zatvora zbog ubistva Slavka Ćuruvije. Ubistvo Ćuruvije prethodila je kampanja u kojoj je novinar proglašavan izdajnikom. Osuđeni su bivši načelnik RDB-a Radomir Marković, nekadašnji načelnik beogradskog centra RDB-a Milan Radonjić, bivši inspektor RDB-a Ratko Romić, kao i Miroslav Kurak.

Marković, koji se nalazi u zatvoru, obavestio je sud da ne želi da prisustvuje raspravi o žalbama na presudu.


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Your comment