Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Dejan Vukšić saopštio je podgoričkim "Vijestima" da će o paljenju tajnih dokumenata te službe uskoro obavestiti skupštnski Odbor za bezbednost i odbranu, ali i druge nadležne organe - radi utvrđivanja odgovornosti o tome ko su pojedinci iz ove agencije uništavali materijal te tajne službe i da je reč o dokumentaciji o nezakonitom prisluškivanju i praćenju.

“Nakon stupanja na dužnost v.d. direktora ANB-a, a u cilju postizanja primarnog cilja – vraćanja ugleda Agencije za nacionalnu bezbednost koji ona zaslužuje, otpočeo sam internu kontrolu rada Agencije i pritom u ovom trenutku utvrdio: Tačno je da postoje dokazi da je uništen deo dokumentacije koji nije prolazio zvaničnu evidenciju. Tačno je da postoje dokazi da je uništen deo dokumentacije – spisi o tajnom prikupljanju podataka bez prethodne odluke donesene u skladu sa Zakonom”, saopštio je Vukšić odgovarajući na pitanja Vijesti.

On je objasnio da je u toku prikupljanje informacija i dokaza koji se odnose na te i druge nezakonitosti u radu pojedinih službenika Agencije.

“Za koje postoji osnovana sumnja da su svojim radnjama najgrublje prekršili Ustav Crne Gore kojim su zagarantovana sloboda i prava čoveka i građanina”, rekao je Vukšić.

Rekao je da će o svemu obavestiti Skupštinu i nadležne organe radi utvrđivanja odgovornosti.

“Shodno navedenom, a u smislu Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost i Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane, u najskorije vrijeme, kao v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost ću o svim preduzetim radnjama i aktivnostima, te prikupljenim informacijama i dokazima obavijestiti nadležno skupštinsko radno telo koje vrši parlamentarnu kontrolu rada Agencije, kao i javnost, te nadležne organe radi utvrđivanja odgovornosti”.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbednost, rekao je da se zahvaljuje svim službenicima koji su u tom slučaju postupili profesionalno.

“Ovim putem se zahvaljujem svim profesionalnim službenicima ANB-a bez kojih bi bilo nemoguće doći do traženih podataka i koji i u ovom trenutku pomažu u razotkrivanju navedenih i drugih nezakonitosti”, kazao je Vukšić Vijestima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar