Foto:Nova.rs; MUP Srbije; PoliceHungary

Dobro razrađena šema za šverc migranata u Subotici nastavila se istog dana kada je sprovedena velika policijska akcija 1. avgusta - policija je ujutru odvezla oko 200 iregularnih migranata, ali su iste večeri taksisti dovezli najmanje 400 ljudi. Sistem funkcioniše ovako - najpre prođe "čistač", za njim i taksisti koji najplaćuju vožnju između 50 i 100 evra po putniku, a potom se stiže u Makovačku šumu, jedinu prepreku do Mađarske, a tu krijumčarima iz Maroka i Avganistana migranti papreno plate - od 1.000 do 4.000 evra za prelaz.

Jake policijske snage krenuli su 1. avgusta oko 4 sata ujutru u veliku akciju čišćenja šuma u okolini Subotice za koje se znalo da su centri za šverc migranata koje kontrolišu trgovci ljudima. U akciji je učestvovalo više od 800 policajaca, od Žandarmerije i pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice, do inspektora policije za strance.

Pročitajte još:

Akcija je usledila posle serije sukoba krijumčarskih bandi koje su se borile za kontrolu teritorije i unosnog biznisa, kada su noćima u okolini Subotice odjekivali rafali, a zrna letela iznad glava Subotičana koji su bežali u kuće da nađu zaklon. Policija je pronašla oko 200 iregularnih migranata, većina je prebačena u kampove, protiv njih 13 su podnete krivične, a protiv 27 prekršajne prijave. Pronađeno je 9 automatskih pušaka, jedan karabin sa optičkim nišanom, tri pištolja, više od 800 komada municije različitog kalibra.

Samo nekoliko sati pošto su se policajci odvezli, počele su da dolaze nove kolone vozila, a policijske džipove i marice zamenili su subotički i somborski taksisti.

Foto: MUP Srbije

„Izbrojali smo najmanje stotinak taksija koji su dovezli po najmanje četvoro migranata, pa izračunajte koliko je to. Policija je odvela 200, a taksisti su dovezli 400. Jednostavno, taj posao ne sme da stane. Tu je suviše mnogo para i dok se ta logistika ne saseče, neće biti moguće rešiti probleme“, objašnjava jedan meštanin Subotice koji godinama prati situaciju.

Neki od žitelja Subotice, pogotovo u delovima pored šuma iz kojih odjekuju rafali, bili su primorani da se samoorganizuju, jer su se osetili napuštenim od države.

„Ti taksisti koji prevoze migrante su deo veće, dobro razrađene mreže. Vožnja u lokalu košta 50 evra, malo duža relaciija 100 evra. U vozilo stave po četiri, pet migranata, pa računajte koliko zarade od jedne ture. Uveče, 1. avgusta smo videli uglavnom taksiste iz Subotice i Sombora, ali smo zapazili i dva vozila sa registarskim tablicama iz Novog Pazara“, kaže sagovornik portala Nova.rs.

Taksisti se među sobom znaju, a postoje informacije i da se svi dogovori vode u pojedinim lokalima u Subotici.

Sve ide uhodanim kanalima, obično pre kolone taksista prođe izvidnica, „čistač“ koji treba da proveri da li je put „čist“, da li ima policije i koja policija je u pitanju, odnosno da li će okrenuti glavu ili će zaustaviti vozilo.

„Čuo sam da su pohapšeni Avganistanci i Sirijci, ali i da su se neki od njih sklonili pre policijske akcije, kao da su imali dojavu. To je za mnoge veliki posao, koji ne bi mogao da se odvija bez saradnje sa pojedincima iz lokala, od građana koji žele da zarade neki evro, do onih u policiji i lokalnoj samoupravi koji uzimaju već ozbiljnije pare. U samoj Subotici su stanove iznajmili neki Marokanci, Avganistanci i Albanci koji su umešani u trgovinu ljudima“, objašnjava ovaj Subotičanin.

Najugroženija naselja u okolini Subotice su Hajdukovo, Tresetiške, Makova sedmica, Palić, Radanovac, pravac ka Kelebiji.

„Migranti imaju i takozvane „štek“ kuće. Tu po njih 15-20 čekaju da im neko javi da krenu. Neke od tih kuća su nenaseljene, ali u nekima imaju lokalne saradnice. I ti ljudi uzimaju neke pare. Razumem da je nemaština i da nekim ljudima treba novac, ali tako uništavaju svoju državu“, kaže sagovornik portala Nova.rs.

Tako veliki broj ljudi, a radi se o stotinama, treba i snabdeti ih hranom. I tu postoje razrađene šeme, poneki migranti dolaze do lokalnih prodavnica, ali im i neki Subotičani, naravno uz nadoknadu, donose veće količine namirnica. Ono što sve najviše plaši je oružje, kojim su bande kriminalaca naoružane.

„Navodno to potiče sa Kosova, ali ja lično u to ne verujem. To znači da oni treba da rizikuju da prođu celu Srbiju atuo-putem sa gepekom punim pušaka i municije. Ko bi to rizikovao? Pre će biti da i to oružje dobijaju odavde, iz lokala“, objašnjava ovaj Subotičanin.

nova.rs

Podaci o cenama prelaza državne granice između Srbije i Mađarske se razlikuju, a prema nezvaničnim saznanjima Nove, one se kreću od 1.000 do 4.000 evra. Prelazak od migranata naplaćuje onaj ko drži teritoriju i zbog toga dolazi do sukoba bandi kriminalaca.

„Kada se ulazi u šumu Makovačku, koja vodi ka granici sa Mađarskom, jednu stranu kontrolišu Sirijci, drugi Avganistanci. U pitanju su ozbiljne kriminalne organizacije i upravo između njih se dešavaju sukobi, jer je reč o borbi za teritoriju“, dodaje sagovornik.

Redakcija portala Nova.rs poslala je pitanja MUP Srbije o tome da li je neki državljanin Srbije uhašen zbog trgovine ljudima 1. avgusta i odakle potiče oružje koje je pronađeno, ali odgovor nije stigao.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar