Optužena Jelena Špagović, Foto: Facebook

Protiv Jelene Špagović (26) iz Beograda, ćerke Saše Dujovića, bivšeg poslanika i drugog čoveka stranke Srpska desnica, Više javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici podiglo je optužnicu za teško ubistvo devizne penzionerke Majde Garović (80) u junu prošle godine.

Kako je okrivljena u pritvoru, optužnica protiv nje je podignuta pre nego što je isteklo šest meseci pritvora.

Okrivljenoj Jeleni Špagović, ukoliko bude osuđena za teško ubistvo, preti kazna zatvora do 40 godina. Uhapšena je 6. jula, tri nedelje posle zločina, a sa njom je tada priveden i mlađi brat Momčilo Dujović (21), osumnjičen da joj je pomogao u brutalnom ubistvu devizne penzionerke Majde Garović, nekadašnje komšinice u Zemunu.

Ubijena Majda Garović, Foto: Facebook

Zločin je otkriven tri nedelje pre toga, tačnije 20. juna, kada je ugljenisane delove tela starice našao meštanin koji je šetao vikend-naseljem u Krčedinu. On je u Dunavskoj ulici video prevrnuti kontejner i u njemu delove tela nesrećne starice. Ugljenisani trup bio je pored kontejnera, a blizini nisu nađeni nikakvi predmeti ili dokumenta koji bi pomogli u identifikaciji žene. U prvom momentu se pretpostavljalo da žrtva imala oko 65 godina.

U istrazi zločina su prvo proveravani prijavljeni nestanci žena koje su po godinama odgovarale žrtvi. Tako je ustanovljeno da je 16. juna prijavljen nestanak Zemunke Majde Garović. Analizom DNK potvrđeno je da su nađeni njeni ostaci i tada je klupko zločina počelo da se odmotava.

Nepune dve nedelje nakon što je utvrđen identitet ubijene žrtve, operativci su uhapsili osumnjičenu za zločin Jelenu Špagović, medicinsku sestru tada zaposlenu u jednoj privatnoj klinici u Novom Beogradu, bivšu komšinicu starice. Tada je priveden i Jelenin mlađi brat Momčilo Dujović, osumnjičen da joj je pomagao.

Žrtva i osumnjičena mlada žena bile su komšinice, delila ih je samo ograda u Zemunu, a istražitelji su utvrdili da su se, uprkos velikoj razlici u godinama, čak 55, njih dve družile. To je potvrdila i njihova komunikacija na društvenim mrežama. Iako se Jelena u međuvremenu razvela od supruga, čija porodica deli ogradu sa Majdinom, dve žene su ostale u kontaktu. U istrazi je utvrđeno i da je tada osumnjičena Jelena Špagović od Majde pozajmila 2.500 evra. Novac starici nije vratila, i upravo se taj dug pominje kao motiv zločina, navodi Blic. Istražitelji su ustanovili da je Jelena namamila bivšu komšinicu, verovatno obećanjem da će joj vratiti pare, i da ju je ubila. Posle zločina sa tela starice je skinula zlatan lanac i prodala ga u jednoj zalagaonici. Kofer sa telom starice stavila je u iznajmljeni „pežo 508“ i odvezla se u vikend-naselje Krčedin, ali su tragovi krvi ostali na tapacirungu. U tom vikend-naselju pored Dunava zapalila je delove tela.

Iako je Jelenin mlađi brat bio uhapšen i osumnjičen da joj je pomogao da telo iznese iz kuće, utvrđeno da on ipak nije znao za zločin i pušten je iz pritvora.