Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Advokatska komora Srbije (AKS) najavila je da će se danas njeni predstavnici ponovo sastati sa predsednicom Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Jasminom Vasović povodom nedavno iznetog pravnog stava Građanskog odeljenja tog suda o troškovima obrade kredita građana.

Kako je saopšteno, predsednik AKS Viktor Gostiljac i potpredsednica Jasmina Milutinović sastali su se juče sa predsednicom Vrhovnog kasacionog suda i izneli joj protivljenje advokature, jer novonastala situacija može da izazove „nesagledive posledice u funkcionisanju pavosuđa i pravnog sistema“.

Pročitajte još:

Advokati su u ponedeljak protestovali ispred VKS, navodeći da je taj sud promenio ranije zauzet stav o troškovima obrade kredita u sporovima banaka i gradjana, protivno interesima građana, a u korist banaka.

Advokat Nemanja Injac ocenio je da će „u slučaju primene ovog protivustavnog i protivzakonitog stava, građani koji su tužili banke, njih oko 200.000 biti dužni da bankama isplate oko 90 miliona evra na ime sudskih troškova“.

VKS je uzvratila da je pogrešno interpretirana dopuna njenog stava vezano za troškove obrade kredita, te da je nije bilo izmena u odnosu na stav iz 2018. godine, kako se to „pokušava prikazati u javnosti“.

Kako je naveo taj sud, stav je dopunjen objašnjenjem o dometu njegove primene i doneta je dopuna zbog nesaglasnosti sudova u njihovim odlukama i obrazloženjima, pa se ukazala potreba ujednačavanja sudske prakse.

BONUS video: Protest advokata

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar