Foto: Nova.rs

Čini se da vladajuća garnitura oseća ogromnu privlačnost prema jednom tipu muškarca: mišićav, tetoviran, u crnoj odeći i sa fantomkom na glavi, bilo da su fudbalski huligani ili ljubitelji životinja. To je takva ljubav i želja da, kada ih vlast spazi, iz mesta ih mora imati pri ruci. Ali, nema tu emocija i romantike, ta ljubav je vrlo praktična i račundžijska.

Razvojni put pokreta „Levijatan“ još uvek traje i nije završen. Osnovani 2015. godine, kao nevladnika organizacija koja se bavi zaštitom životinja, danas su politička partija, čije polje delovanja je mnogo šire od spašavanja kuca i maca.

Tu je i njihov odlazak na Kosovo i Metohiju, gde bi pomogli srpskom narodu da ih PCR test nije sprečio, maltretiranje i pretnje migrantima, ali i nemigrantima koji ne zadovoljavaju njihove ideološke a možda i rasne kriterijume. Isko su često u medijima, najviše u rubrici „crne hronike“, izgleda da vlasti prema njima imaju odnos kao prema „našim momcima“, možda malo nestašnijim, ali opet ne toliko da bi pokret bio zabranjen.

Pokret za zaštitu životinja „Levijatan“ osnovan je 2015. godine, ali za razliku od drugih nevladinih organizacija tog tipa, oni su se istakli svojim nekonvencionalnim pristupom.

Po društvenim mrežama počele su da kruže slike nabildovanih i tetoviranih momaka, obučenih u crno, sa specifičnim logom organizacije, stilizovanih bokserom (hladno oružje) koji liči na šapu psa. Na glavama fantomke, da bi sakrili identitet.

Javnost počinje da obraća više pažnju na njih 2017. godine kada su preko Fejsbuka uputili pretnje ljudima za koje su procenili, ili saznali, da muče i ubijaju životinje.T užilaštvo za Visokotehnološki kriminal je uputilo zahtev policiji da ih sasluša. Od te godine kreće i njihov čudni odnos sa policijom, ponekad sarađuju sa policijom i pomažu da se preduzmu zakonske mere protiv osumnjičenih za mučenje i ubijanje životinja, a vrlo često ih i policajci privode i hapse zbog mnogih krivičnih dela.

Pročitajte još:

Možda poneki član i može da završi iza rešetaka, ali pokret opstaje i jača, a osim zaštite životinja, polje njihovog delovanja se proširilo i na legitimisanje, maltretiranje i pretnje migrantima koje njihove „patrole“ zateknu.

Migranti se u njihovom sistemu vrednosti nalaze u međuprostoru, nisu životinje, pa da brinu o njima i brane ih, a u njihovim okvirima nisu ni ljudi, posebno ne poput njih samih.

Na čelu „Levijatana“ je Pavle Bihali. Direktni potomak Pala (Pavla) Bihalija, osnivača izdavačke kuće NOLIT, koji je na početku rata 1941. streljan od strane nacista to jest Gestapoa, zbog jevrejskog porekla. Dakle, kao žrtva nacističke i rasističke ideologije, a koju danas svojim aktivnostima, promoviše njegov potomak.

Mlađi Bihali je hapšen nekoliko puta, ali se uvek nekako izvlačio. Navodno, već prvi put kada je završio u policijskoj stanici, navodno su neke osobe bliske vladajućoj partiji pokazale velike simpatije prema njegovom pokretu.
Pavle Bihali i njegov telohanitelj uhapšeni su u julu 2018. godine u centru prestonice. BIhali je na sebi imao pancir, priveden je, saslušan i pušten. Nije poznato da li je bilo pravnih posledica po njega. Inače, osim pancira, on se ponekad fotografiše i u majici na kojoj je lik čoveka koga Bihali očigledno ceni i poštuje: Luka Bojović. Branilac životinja se neskriveno divi vođi zemunskog klana i čoveku na čiji teret se stavlja da je na čelu jedne od najmoćnijih kriminalnih organizacija u Srbiji i regionu.
U novembru iste godine je Bihali ponovo uhapšen, ovog puta zajedno sa Aleksandrom Buhancem, zbog pretnji preko društvenih mreža. Sud im nije odredio pritvor i oni su pušteni da se brane sa slobode. Oni su procesuirani u redovnom postupku, jer je procenjeno da ne predstavljaju veliku opasnost po društvo.

Foto: Nova.rs

Njima je izrečena mera zabrane prilaska i komunikacije sa oštećenima, koji su bili vlasnici jednog azila za pse, a naloženo im je i da se
javljaju policijskoj stanici jednom mesečno.
Inače, za to krivično delo zaprećena je kazna od tri meseca do tri godine zatvora, što je na svojoj koži osetio Dragan Milošev, koji je u avgustu 2020. godine, zbog pretnji predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću preko tvitera, pravosnažno osuđen na 11 meseci kućnog zatvora.
“Ne diraj životinje, naći ćemo te” i “Do sada si sejao strah, a sada je strah došao po tebe”, su neki od njihovih slogana upućenih javno, preko društvenih mreža ljudima koji muče i ubijaju životinje.
Onda dolazi oktobar 2020. godine, kada članovi „Levijatana“ prelaze sa reči na delo i posle pretnji na Fejsbuku na praktičnu demonstraciju. Tada je 6 pripadnika ove organizacije presrelo, vređalo i tuklo Borisa Mikluša, zbog njegovih komentara na društvenim mrežama. Oni su optuženi za nasilničko ponašanje.
Članovi „Levijatana“ su optuživani i da su upali na privatni posed romske porodice na Dorćolu kako bi „izbavili“ pse koji su tamo navodno mučeni, ali i da su se ponašali nasilnički i vređali članove porodice koje su tu zatekli.
Njihov član Miloš Antonijević (28) uhapšen je u decembru prošle godine, kada je vozeći „porše“, posle svađe u saobraćaju, potegao pištolj i pucao u vazduh. Kasnije je uhapšen Antonijević je uhapšen, policija je kod njega prilikom pretresa pronašla i značku jednog policijskojg sindikata koji liči na službenu legitimaciju pripadnika MUP-a.

U međuvremenu je ovaj pokret postao politička partija, koja nije baš slavno prošla na izborima. Pokret slobodnih građana je u unu ove godine podneo zahtev tužilaštvu za zabranu organizacije „Levijatan“. Ovom zahtevu su se pridružile još neke političke stranke i nevladine organizacije, ali odluke za sada nema.

Vraćanje dugova?

Prilikom višednevnih demonstracija ispred Narodne skkupštine u Beogradu, u julu prošle godine, zbog najavljenih oštrih mera protiv korone, u komešanju je povređen Sergej Trifunović, lider Pokreta slobodnih građana. On je za taj napad, kada mu je fotoaparatom razbijena glava, optužio upravo članove pokreta „Levijatan“.

 

BONUS VIDEO: Hepšenje navijača pred veliki derbi u Beogradu

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare