Foto: EPA-EFE/TIMM SCHAMBERGER

Carinski službenik I. G. osuđen je na uslovnu kaznu od godinu i po dana zatvora, sa rokom provere od četiri godine, jer u oktobru 2018. godine krijumčarima garderobe i slatkiša omogućio nesmetan prolaz preko graničnog prelaza Kelebija, bez prijavljivanja robe i carinjenja.

Osuđen je zbog produženog krivicnog dela zloupotreba službenog položaja u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg suda u Novom Sadu, koji mu je izrekao i zabranu vršenja poziva carinskog nadzornika i zabrana vršenja dužnosti vezanih za sprovodenje carinskog nadzora i kontrole u putničkom prometu od godinu dana.

Ukoliko prekrši zabranu, izrečena uslovna osuda ce se opozvati, navodi se u saopštenju suda.

Zbog krijumčarenja robe osuđeni su P. T. i okrivljena S. K.

P. T. je uslovno osuđen na osam meseci zatvora s rokom provede od dve godine i novčanu kaznu od 30.000 dinara, a S. K. na uslovno 10 meseci zatvora s rokom provere od tri godine i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Njima je oduzeta roba koja je predmet izvršenja krivičnog dela kao i vozila upotrebljena za njegovo izvršenje.

Okrivljeni I. G, je kao carinski službenik na granicnom prelazu „Kelebija“, prema presudi, 16. oktobra 2018. godine, po prethodnom dogovoru sa okrivljenim T. P. i B.K, suprugom okrivljene S.K. pribavio korist okrivljenima T. P. i K. S.

Oni su se, kako navodi sud, bavili prenošenjem robe i to 26 velikih najlonskih kesa i devet kartonskih kutija u kojima se nalazila garderoba ukupne vrednosti oko 350.000 dinara i 150 kutija bombona proizvodaca „Pez“, 135 kutija cokolada proizvodaca „Snikers“, 135 kutija cokolada proizvodača „Milka“, i 19 kutija žvaka proizvodača „Orbit“, ukupne vrednosti oko milion dinara, preko carinske linije izbegavajući mere carinskog nadzora.

“I.G. tako nije izvršio službene radnje carinskog nadzora i kontrole robe, prevoznog sredstva i prtljaga, niti preduzeo bilo koju službenu radnju vezanu za carinjenje robe, čime im je pribavio korist obezbedivši im nesmetan prolaz preko navedenog graničnog prelaza bez prijavljivanja robe i carinjenja”, navodi se u saopštenju suda.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar